Nieuwe snelteststraat in Hilversum draait op volle toeren

Nieuwe snelteststraat in Hilversum draait op volle toeren

Foto: Christiaan de Paauw

Last hebben van koorts, kortademigheid, of een droge keel laat vele mensen het ergste denken in deze tijd. Testen bij dit soort klachten wordt ten zeerste aangeraden, iets wat vaak niet direct mogelijk is en wat gepaard gaat met een lange tijd van onzekerheid. Dezelfde dag terecht kunnen voor een test en binnen vijftien minuten de uitslag weten, klinkt als een illusie, die nu weliswaar toch gerealiseerd kan worden voor 120 euro, exclusief btw.

Een grote loods op het industrieterrein van Kerkelanden is omgetoverd van parkeergarage tot teststraat, die wordt gekarakteriseerd door de hoge hekken en pop-up-tenten, waar rijen aan auto’s stapvoets doorheen rijden. In de hoofdtent staat één grote tafel, bezaaid met papierwerk, testbuisjes en een laptop. Dat er een pandemie gaande is, is wel duidelijk.

Snellere Covid-19-tests zijn langere tijd onderwerp van gesprek geweest, maar dat er zo veel animo voor zou zijn werd pas duidelijk toen de teststraat in Hilversum opende, vertelt Jasper Krimp (26) van Coronasneltest Het Gooi: “De eerste dag dat we open waren hadden wij zo’n 60 cliënten, wat de daaropvolgende dagen in grote sprongen opliep tot 250, wat tot dusver ons grootste aantal op een dag is geweest”. Cliënten zijn ontzettend te spreken over de teststraat, bijvoorbeeld zij met zakenverplichtingen hebben geen tijd om een lange tijd te wachten voor een test bij GGD; voor velen is het een gouden oplossing.

Het testen op Covid-19 gaat bij Coronasneltest net wat anders dan bij de GGD, beschrijft testafnemer Jamila Baddaou (40): “Wij nemen beide taken op ons, zowel het afnemen van het monster als het analyseren ervan. Het monster wordt uit de neus genomen met een wattenstaafje, welke vervolgens in het testbuisje met vloeistof wordt gedaan. De vloeistof tezamen wordt vervolgens gedruppeld op het Abbott testkaartje, data vijftien minuten aanduidt of de cliënt is besmet met het Covid-19 virus.”

In de hoofdtent met al het materiaal bevinden zich de twee testafnemers, gekleed in een blauw overall, evenals een mond- en neusmasker en een transparant spatscherm. Op de tafel liggen A4’tjes met daarop de gegevens van de cliënten en de bijbehorende testkaartjes ernaast. “Zodra het testkaartje duidt op een positieve uitkomst dan wordt alles direct stilgelegd. Mijn collega en ik moeten ons dan verkleden en de werkbank volledig schoonmaken. Dit is iets wat ik miste bij de oude testen; het weten dat je in contact bent gekomen met een besmette cliënt en hier vervolgens op in kunnen spelen”, aldus Jamila Baddaou.

Bij Coronasneltest doen ze er alles aan om de test voor de cliënt zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, vertelt Jamila Baddaou: “Allereerst geven wij een stukje voorlichting, zodat mensen weten wat ze te wachten staat. Vervolgens nemen we het monster bij de persoon af en vertellen we hoe het verder in zijn werking zal gaan. Dit maakt de ervaring met cliënten naar mijn mening iets menselijker en persoonlijker.

Dat zij geen concurrentie zien met de GGD blijkt uit de woorden van Krimp: “Ik zou direct mijn handtekening eronder zetten om te stoppen als de GGD alles onder controle heeft, want als dat zo is dan is dit niet meer nodig”. Baddaou vult hierop aan: “Het is enkel een aanvulling op het kunnen van de GGD, zodat mensen die snel een uitslag nodig hebben deze kunnen krijgen.

Jasper Krimp is blij om te vertellen dat op het moment Coronasneltest ook zijn deuren heeft mogen openen in Amsterdam, Groningen en Eindhoven: “Mensen gaan vrolijk bij ons weg, niet vrolijk door de test, maar doordat ze die uitslag direct hebben. Dit is goud waard en het idee dat wij dit op nog meer plekken kunnen gaan bereiken doet ons heel goed”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *