De welbekende carillon van het raadhuis van Hilversum.

De welbekende carillon van het raadhuis van Hilversum.

Afgelopen najaar is de welbekende carillon van het raadhuis in Hilversum helemaal opgeknapt. Dit was dan ook de aanleiding om de geschiedenis van het carillon te delen. Er is dan ook een grote tentoonstelling van gemaakt door Dudok Architectuur Hilversum. Wat is de carillon, hoe gaat de geschiedenis en waarom is het vernieuwd? Hieronder worden al deze vragen beantwoord. 

Wat is de Carillon?

“De carillon is een klokkenspel. Het zijn dus allemaal verschillende klokken met verschillende melodieën. Er komt nog een hele grote basklok, een besklokje en een ander klein klokje. Waarom komen er kleine klokken bij? Dan kan de beiaardier modernere stukken spelen. De carillon van het raadhuis is een hele bekende klok. Er zit erg veel geschiedenis achter, vandaar ook de tentoonstelling” Peter, werkt bij het raadhuis van Hilversum.

De geschiedenis van de Carillon

Dudok heeft in 1923 de eerste schetsen voor een nieuw raadhuis gemaakt. Beiaardier W. Meyll heeft samen met G. Zijfers een campagne gestart om een carillon aan het raadhuis toe te voegen. Dudok vond dit een goed plan en heeft toen galmgaten aan de toren toegevoegd. Uiteindelijk ging dit niet door aangezien er een gebrek aan geld was. In 1958 werd de 100.000ste inwoner van Hilversum geboren. Dit werd als aanleiding gezien voor het aanschaffen van het carillon. “Het ontwerp van het Carillon leidde tot een experiment waarin ze onderzochten hoe de klokken het beste werden opgehangen. De gemeente van Hilversum heeft hierdoor een aantal reserve-klokjes van gemeente Enschede geleend. De bekende klokkengieter B. Eijsbouts zorge voor de technische uitwerking en ophanging van het raadhuis carillon.” Aldus Peter. De carillon heeft maar liefst 47 klokken. Deze heeft vier octaven van C1 tot C5. De Klok woog 11.294 kilo. De bekende beiaardier L. Hart mocht als allereerste de beiaard bespelen. Aan de randen van de klok is het wapen van Hilversum afgebeeld. De klok werd erg beroemd, zo kwam er rond 1973 een internationale beiaardconcours. Hier deden veel bekende beiaardiers aan mee. 

Waarom vernieuwing?

Het klavier werkte niet zoals het moest, het gaf namelijk een rammelend geluid. Maar ook was het draaimechaniek erg oud en waren er afgesleten klepels. Marga Nierder, rondleider van het raadhuis, zegt als volgt: “Afgelopen najaar heeft de carillon een opknapbeurt gehad. Het klokkenspel is helemaal schoon gemaakt. Ook de bedrading is weer opnieuw geïnstalleerd. Er is ook een nieuw klavier gekomen, de oude was namelijk al 60 jaar oud. En de klokken zijn zodanig opgehangen dat de andere nieuwe grote klok er tussen past.” Uiteindelijk hebben ze ook de ruimte van de beiaardier vergroot. Het is nu mogelijk om de beiaardier vanaf dichtbij de carillon zien te bespelen.

Luiding van de klokken

“De klokken van het raadhuis luiden elke dag automatisch om het uur. Dit doen de elektromagneet hamers, die spelen dan een melodie. De beiaardier komt elke woensdag en op speciale gelegenheden bespeelt hij ook het klokkenspel.” Aldus Marga Nierder. De momentele beiaardier is Wim Ruitenbeek. Je kunt de beiaardier het klokkenspel elke woensdag van 11.00 tot 12.00 zien bespelen. Ook kun je op YouTube live meekijken. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *