Mantelzorgwaardering Hilversum nu meer in lijn met landelijk gebruik

Mantelzorgwaardering Hilversum nu meer in lijn met landelijk gebruik

De gemeente Hilversum heeft recentelijk besloten om de mantelzorgwaardering weer aan te passen op het landelijk gebruik. In tegenstelling tot vorig jaar, waarin de gemeente 150 euro per mantelzorger verstrekte, is het geldbedrag dit jaar per aanvrager beschikbaar.

“Het college heeft onlangs de beleidsregels over maatschappelijke ondersteuning in Hilversum 2020 vastgesteld”, meldt Kasper Leenen, woordvoerder van de gemeente Hilversum. “Er is in dat kader ook gekeken naar de hoogte van de mantelzorgwaardering. Tot 2018 was de mantelzorgwaardering in Hilversum 150 euro per inwoner met mantelzorg. Het college heeft ervoor gekozen om de mantelzorgwaardering weer op dit niveau te brengen, wat meer in lijn is met wat landelijk gebruikelijk is.”

Heeft de aanvrager meerdere mantelzorgers, dan wordt de 150 euro dus gelijk verdeeld. Nanneke de Kuiper (59), sociaal werker Wonen, Welzijn en Mantelzorg bij Versa Welzijn, noemt een nadeel bij het besluit: “Zorgvragers, dus degenen die mantelzorg ontvangen, kunnen bijvoorbeeld mantelzorgondersteuning van meerdere kinderen krijgen. Als ze met het ene kind een grotere klik hebben dan met het andere, geven ze dat ene kind misschien meer van het geldbedrag. En dat kan voor wrijving zorgen.”

Hilversummers kunnen het extraatje voor hun mantelzorger(s) dit jaar tot 31 december aanvragen. Zowel de aanvragers als de mantelzorgers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. De zorgvragers moeten bijvoorbeeld langer dan 371 dagen lang zorg hebben gekregen. De mantelzorgers moeten daarnaast langer dan drie maanden voor gemiddeld acht uur per week zorg bieden. 

De oorsprong van de mantelzorgwaardering ligt in de bewondering van de gemeente voor de inzet van mantelzorgers. “Het is eigenlijk een schouderklopje van de gemeente voor al het werk dat de mantelzorgers doen”, legt De Kuiper uit. “Het is een bedankje en een erkenning voor hun hulp. Ze sparen de gemeenschap ook veel geld uit. Door hun inzet kunnen namelijk veel mensen die anders opgenomen zouden moeten worden, thuis blijven wonen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *