Yogacursus ´Verhoog je weerstand´ bij Ananda Yoga

Yogacursus ´Verhoog je weerstand´ bij Ananda Yoga

In een verbouwde kerk op de Boomberglaan te Hilversum bevindt zich yogaschool Ananda yoga. Via de zijkant van de kerk kom je in de kleedkamers van de yogaschool waarna je vervolgens een soort huiskamer inloopt. In deze kamer staat een grote tafel in het midden waar verschillende informatiebrochures op te vinden zijn. Het geeft een huiselijk gevoel. In de yogazaal wordt een workshop gegeven die is ontstaan door corona om je weerstand te verhogen.

De yogaschool verzorgt allerlei verschillende lessen en workshops.

Er hangt een open sfeer; alles is goed en niets is fout. Met alles wordt rekening gehouden, zoals bijvoorbeeld blessures, zwangerschap en niveau van yoga skills. 

De workshop ‘Verhoog je weerstand’ vindt plaats in een zaal op de benedenverdieping. Een open ruimte met veel licht. Op meerdere plekken stonden zoutlampen en het was rustig ingericht. 

De workshop wordt gegeven door Annette Paulich (58) en Gea Huizinga (59)Zij werken al samen sinds 2018. ’’Het idee voor deze cursus is ontstaan door corona en de kennis dat yoga effectief werkt voor de weerstand: bewegen, adem ontspanning en de filosofie dat alles samenhangt: balans in buik, hart, hoofd en onderling.’’, aldus Paulich. De planning van de eerste datum voor de workshop stond voor april, maar kon niet doorgegaan als gevolg van de intelligente lockdown toentertijd. 

De workshop richt zich op mentale en fysieke gezondheid en weerstand. De fysieke kant door de oefeningen en posities die goed zijn voor bijvoorbeeld de maag of lever. Bij de mentale oefeningen wordt er gefocust op de magische formule. De magische formule luidt volgens Paulich en Huizinga: “Bedenk hoe de meest gezonde versie van jezelf eruit ziet, wie zou je willen zijn? En dan vervolgens beetje bij beetje die stap zetten die daar naartoe leidt… Dan blijf je (of brengt het je) in contact met jezelf en doen de omstandigheden (indrukken van buitenaf) er minder toe. Probeer het uit, experimenteer, en overdoe het niet.”

De workshop vindt plaats in een coronaproof omgeving. Op de vloer zijn vakken gemaakt met tape zodat iedereen in zijn of haar eigen vak kan deelnemen aan de workshop. In alle gevallen op 1,5 meter van elkaar. In de zaal staan twee luchtzuiveringsapparaten. Deze apparaten zuiveren de lucht van virussen, schimmels, bacteriën, fijnstof, luchtjes etc. Ze verwijderen wel 97% van de virussen en voorkomen virusoverdracht. Ook wordt de ruimten continue gelucht. Meerdere ramen en een deur staan open.

De animo voor de workshop is groot. ‘’De workshop was volgeboekt en er is een wachtlijst. Mensen die die datum niet konden hebben gevraagd of de workshop op een andere datum herhaald kan worden. Deze hebben wij nu gepland op 29 november.’’, zegt Paulich.

De workshop is georganiseerd op basis van een eigen bijdrage van de deelnemers via het Dana principe. Het gaat erom dat mensen zelf kunnen kijken hoe waardevol ze de middag vonden en hoeveel ze er aan uit kunnen en willen geven. ‘’Vijf van de zes deelnemers hebben inmiddels een bedrag volgens dit principe gegeven. Het geven van een workshop volgens het Dana-principe werkt voor ons ook goed.”, zegt Paulich. 

Het voornaamste doel met deze workshop is het overdragen van concrete kennis en oefeningen voor het verhogen van de weerstand. En meer mensen kennis te laten maken met deze vorm van yoga. De workshop bestaat uit: dru yoga sequenties met visualisatie en affirmaties, detox houdingen, pranayama (adem) en mudra’s (handhoudingen). De workshop is voorzien van een healthy snack en alkalische thee en wordt ondersteund met reiki energie en afgesloten met een diepe ontspanning.

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *