Alerk Ablikim: “Onwetendheid over een genocide is ook een zonde!”

Alerk Ablikim: “Onwetendheid over een genocide is ook een zonde!”

Alerk Ablikim over de Oeigoerse genocide. Beeld: Taco van der Eb

Vanwege een jarenlange politiek van discriminatie en racisme in China is Alerk Ablikim (21) dertien jaar geleden naar Hilversum geëmigreerd. Nu behartigt hij belangen van de Nederlandse Oeigoeren, met zijn eigen Nederlandse paspoort in de hand. “Omdat het noodzaak is, iedereen moet het weten. We kunnen dit niet nog langer negeren.”

Inmiddels komt de Chinese politiek internationaal aan het licht,  ‘culturele genocide’ en ‘verplichte sterilisatie’ van de Islamitische Oost-Turkse bevolking, Oeigoeren in XinJiang, noordwest China. “De aankomende jaren gaat de Oeigoerse bevolking enorm krimpen, er komt niemand bij”, verwacht Ablikim. Media als The Guardian en Amnesty International melden verschillende getallen, maar men schat dat het gaat om ruim 1,1 miljoen gevangenen in concentratiekampen die systematisch mishandeld, uitgebuit en gemarteld worden. Bellingcat en andere onderzoeksjournalisten lieten zien dat de ‘heropvoedingskampen waar moslimextremisten gevangen zitten en de Oeigoeren vrijwillig rehabiliteren’, zoals China zelf zegt, exponentieel toenemen in grootte, zonder internationaal ingrijpen.

Begin dit jaar was Ablikim als vertegenwoordiger van FreeUyghur  te zien in een fragment dat Nieuwsuur maakte over de opsluitingen. Er kwamen burgerinitiatieven voor kamervragen, zoals de gehele internationale interesse lijkt toe te nemen.

Nadat Ablikim vertelt over zijn filosofisch humanistische studie in Leiden, begint hij met zijn verhaal: “Ik mag niet eens een toerist in China zijn, dan word ik al opgepakt! Gewoon omdat ik geboren ben. Ik ben voor een groot deel hier in Hilversum opgegroeid, maar zonder vader, die zit al jaar en dag vast…”

“Op school – het Goois Lyceum – had ik altijd het idee dat de situatie een beetje gebagatelliseerd werd, er was weinig aandacht voor, niemand leek het te weten, laat staan aandacht te hebben voor. Maar destijds was ik daar niet zo mee bezig. Inmiddels lijkt die aandacht er wel te zijn. Over een fragment van Nieuwsuur lieten heel veel oud-scholieren en vreemden vaak via Instagram, wel medeleven weten. Toen ik vorig jaar aan een demonstratie meedeed, waren daar ook twee jongens van mijn middelbare  school. Ik had ze niet uitgenodigd en ze waren geen goede vrienden, maar toch, ze stonden daar, en dat is een goed teken. Daarom zit ik nu ook hier, bij zoveel mogelijk kranten en media, om het geluid te verspreiden. Iedereen moet weten van deze Holocaust, iedereen moet weten van deze genocide, ook de kindjes in Hilversum, ook de papa’s en mama’s, iedereen!”

“Het gaat nu om kampen die in grootte zijn verdubbeld, het zijn nu hele steden, dat is te zien op allerlei satellietbeelden. De Chinese concentratiekampen van nu zijn even groot als de Duitse van toen, alleen maar om mensen te pijnigen en indoctrineren. Maar ik gebruik liever niet het woord genocide, omdat mensen dan denken dat ik overdrijf, en dat is het juist: dat doe ik niet als ik het over miljoenen heb!”

“Ik weet niet precies hoe het nu zit in China, ze zijn daar helaas niet open over en ik – als Oeigoer – kan daar natuurlijk niet even een kijkje komen nemen. maar als we de gerenommeerde, ‘mainstream media’  mogen geloven, gaat het om ruim 1,1 miljoen broeders en zusters, mijn volk. Zij zijn opgesloten en worden gemarteld of uitgebuit, onvrijwillig gesteriliseerd, en moeten de communistische ideologie meezingen.  Dat is alsof je een muur om Amsterdam zet, heel Amsterdam opsluit… Dat ging in Berlijn ook niet zo goed.”

“En als je het over de internationale politiek hebt, is Europa terughoudend: Griekenland en Turkije krijgen miljarden voor ‘zakelijke interventies,’ om hun mond te houden. Nederland is gewoon te klein. De VS daarentegen, tegen alle verwachtingen in, houden zich wel bezig met de hele kwestie, maar misschien is dat omdat Trump op zoek is naar nog meer frictie met China.”

“Het westen kan China makkelijk aan, maar we begaan wel veel fouten, we moeten een sterke positie vormen tegen China. Met 5G bijvoorbeeld – vier commissies, raporten en onderzoeken gaven een negatief advies over 5G, en wat denk je: het komt! 5G wordt verstrekt door Huawei en dat is een staatsbedrijf. Binnen enkele jaren draait heel Nederland op het netwerk, maar bij het eerste de beste conflict laat de Chinese staat 5G blokkeren en kunnen we niets meer, laat staan dat China al onze gegevens kan lezen.”

“Ik ben al een tijdje vertegenwoordiger van FreeUyghur, een organisatie die de 3000 Oeigoeren in Nederland verbindt en daarvan de belangen behartigd. Dat zijn vooral jonge en betrokken Oeigoeren met westerse idealen en uitgangspunten, want er zijn ook organisaties die die waarden niet naleven. En als vertegenwoordiger sta ik vooral veel pers te woord. We hebben geregeld dat ik op 4 november voor de Tweede Kamer mag spreken, dus daar moet ik me goed op voorbereiden. Dat hoort bij het vertegenwoordigen.”

“En het werkt! Xi Jinping is door het internationaal gerechtshof eindelijk veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid. Op de straf moeten we nog wachten, maar het is een stad in de goede richting, hoewel wij er maar weinig aan bij gedragen hebben. Maar laatst kwam er een onderzoek in de publiciteit dat de politie niet ingaat op de systematische discriminatie en aangiften van Oeigoeren tegen de Chinezen. Dat vind ik wel heel schrijnend, dan denk je wel dat je het soms voor niets doet.”

“Hier in Nederland – steeds meer mensen hebben kennis van het onrecht dat op deze wereld rondloopt, maar er valt nog wel een slag te slaan. We bereiken internationaal best veel mensen, maar ik zie dat velen – lokaal en en regionaal, bedoel ik dan – nog van niets weten. Dat moet zo snel mogelijk veranderen!”

“- Als je denkt dat dit een persoonlijke kwestie is, gaat er echt iets verkeerd, dan begrijp je de ernst niet. Het gaat om een volk, om meer dan één miljoen mensen. Of – misschien is het toch persoonlijk, ik ben ook een Oeigoer en ik het is wel mijn volk. Ja, het is best persoonlijk, het gaat ook mij aan… Waarom mag ik, hier in Nederland, wel gewoon bestaan, waarom mijn familie niet, waarom mijn volk niet?!”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *