Horecaondernemingen zijn blij met eenmalige uitkering kabinet

Horecaondernemingen zijn blij met eenmalige uitkering kabinet

Ies Godwaldt, eigenaar van Eetcafé Ieske. Foto: Luc Boelen

Veel Hilversumse horecaondernemingen zijn blij met de eenmalige uitkering die het kabinet als coronasteunmaatregel verstrekt. Gemiddeld krijgen de ondernemingen 2500 euro aan steun en dat is bedoeld om de vaste lasten te dekken.

Ies Godwaldt (63), eigenaar van Eetcafé Ieske, zegt dat hij blij is met de steun van de overheid. “Ik denk dat wat je ook krijgt nooit genoeg is, maar het is meer dan niets. Elke steun die je krijgt is meegenomen.” Volgens hem heeft de afgelopen coronaperiode met de coronamaatregelen en de sluitingen van zijn zaak zo rond de 15.000 euro gekost. Wel weet hij waar hij de subsidie voor gaat gebruiken. “De steun dekt een deel van de vaste lasten dus daarvoor ga ik het gebruiken.”

Jaimie Lloyd (30), eigenaresse van het Wisseloord Café, is ook tevreden met de eenmalige uitkering. Lloyd heeft het café samen met Martijn Versteeg sinds vorig jaar overgenomen. “Onze omzet vorig jaar was niet zo heel hoog. Nu zitten we procentueel al snel op minder omzetverlies, omdat we pas net begonnen zijn. Als je het zou vergelijken met wat we omgezet hebben afgelopen zomer dan zou ons percentage omzetverlies nu al veel groter zijn.” Zij gelooft dat de steun vooral een deel van de ‘achterlopende’ kosten voor deze beginperiode dekt, maar ze wil nog wel bekijken wat de regeling precies inhoudt. 

Paul Hoogermolen (44), eigenaar van restaurant Roast Hilversum Bar & Grill, vertelt dat hij ook blij is met de ondersteuning. Toch denkt hij niet dat het voldoende is, omdat de vaste lasten van zijn zaak veel hoger zijn dan het geld dat ze ontvangen. Hij denkt dat hij aan het einde van het jaar zo’n 50% tot 70% minder omzet draait dan dat hij normaal gesproken in een jaar draait. Hij kan door middel van de eenmalige uitkering een deel van de vaste lasten betalen.

Daarentegen is David de Boer (32), eigenaar van restaurant Paisan Mediterranean Kitchen, niet heel tevreden over de tegemoetkoming van het kabinet: “Dat zet geen zoden aan de dijk. De komende maanden gaat waarschijnlijk nog een kwart of de helft van de horecazaken omvallen.” Bovendien zegt hij dat hij 80% tot 90% omzetverlies lijdt in zijn restaurant.

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    De horeca heeft het moeilijk en ik begrijp net als jij dat die €2500.-een druppel is op een gloeiende plaat.Dat heb je goed weergegeven.Prima stukje

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *