Bestemmingsplan nieuw stationsgebied met ruime meerderheid aangenomen

Bestemmingsplan nieuw stationsgebied met ruime meerderheid aangenomen

Foto: Creative Commons

De plannen voor een nieuw stationsgebied voor Hilversum Centraal en Hilversum Oost zijn door een ruime meerderheid van de politieke partijen in de gemeente aangenomen. Het nieuwe stationsgebied wordt niet zomaar een stationsgebied: met onder andere 250 woningen, moderne kantoren en veel groen moet dit project een nieuwe dimensie aan de stad geven.

Hilversum Oost wordt ook onder handen genomen. Op het Oosterspoorplein komt een fietsenstalling voor 1500 fietsen. In samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen en ProRail is het plan om een “alzijdig station” te realiseren. Dat betekent dat er geen voorkant en achterkant meer is, maar een volwaardig station met veel ingangen en mogelijkheden.

“Daarnaast komt er een gloednieuw busstation op een groen eiland, waar je in alle rust kan wachten op de bus of een boek kan lezen onder een boom. Dit komt in de plaats van de kale, troosteloze vlakte, wat momenteel het geval is”, zegt Arno Scheepers, VVD-wethouder van de Gemeente Hilversum. In het station worden ook elementen veranderd. Binnen wordt onder andere de stationshal ruimer, en de huidige fietstunnel moet een passage gaan worden. Wanneer de fiets in de fietsenstalling staat, kunnen de reizigers meteen naar het perron. Het extra poortje bij spoor 1 is dan verdwenen. Buurtbewoonster Esther-Prins van de Kamer heeft zelfs nog aanvullende ideeën: “Wellicht dat er ook ruimte is voor een leuke skatebaan voor de jeugd vanaf negen jaar die rondom het centrumgebied wonen.”

Begin volgend jaar gaat Scheepers in gesprek over de financiën van het stationsgebied. Als dat gedeelte is afgesloten beginnen de werkzaamheden met de bekabeling, leidingen en rioleringen. Hij verwacht over ongeveer tien jaar een paar gloednieuwe rijksmonumenten te hebben staan. “Dat zijn wij in Hilversum aan onze stand verplicht.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *