Tentoonstelling van Johan Matser in Dudok

Tentoonstelling van Johan Matser in Dudok

Foto: Sarah El Aty

Op deze bewolkte zondagmiddag komen de bezoekers het Dudok Architectuur Centrum binnen wandelen. Vol enthousiasme en nieuwsgierigheid gaan de bezoekers op zoek naar de expositie van het grotestadsdenken van Johan Matser. Deze tijdelijke tentoonstelling was te bezoeken van 23 januari 2020 tot en met 25 oktober 2020 in het Dudok Architectuur Centrum in Hilversum.  

Johan Matser was een van de eerste projectontwikkelaars in Nederland. Zo kom je tijdens zijn expositie te weten dat Johan Matser de eerste projectontwikkelaar was die een overdekt winkelcentrum bouwde in Hilversum.  Nu ook wel beter bekend als het Heigalerij aan de Van Hogendorplaan. Zo leefde bij Johan Matser al een tijdje het idee om óók een winkelcentrum in de binnenstad van Hilversum te bouwen. Ook wel bekend als het Hilvertshof. Verder kan je tijdens de tentoonstelling bouwwerken zien van Matser die hij ook buiten Hilversum heeft bedacht, zo was hij ook in Utrecht actief in de jaren 60.

Als je als bezoeker nog nooit eerder bij het Dudok Architectuur Centrum bent geweest, dan is het Dudok Centrum moeilijk te vinden. Verstopt achter de grote, hoge toren van het raadhuis is aan de achterkant van het gebouw de ingang te vinden. Met een trappetje naar beneden kom je terecht bij de ontvangsthal. In deze coronatijd verbaast het de bezoekers niets dat bij de ingang de welbekende coronaprotocollen te vinden zijn. De bezoekers gaat netjes de coronaprotocollen langs. Handen ontsmetten, mondkapje opdoen en 1,5 meter afstand houden van de mensen die zich in de ruimte bevinden.

Nadat de bezoekers netjes het corona protocol heeft gevolgd staat aan het einde van de ingang gastheer Gerard Kuijper. “Welkom bij het Dudok Architectuur Centrum hier in Hilversum, gezellig dat jullie er zijn. Ik moet alleen wel als extra coronamaatregel al jullie namen en telefoonnummers noteren voordat jullie de expositie gaan bezoeken’’, aldus Kuijper.  Nadat alle telefoonnummers en namen op papier genoteerd staan, kunnen de bezoekers doorlopen naar de expositieruimte. “Het is een vrije in- en uitloop, dus je kan in je eigen tempo de expositie bekijken’’, vertelt Kuijper nog snel. Langs de donkere muren kan je aan de rechterkant de opening vinden die leidt naar de expositieruimte. Binnenin de ruimte valt je als bezoeker gelijk de kleurrijke rode en gele muren op.  Op de kleurrijke muren zijn foto’s en verschillende soorten teksten te vinden over Johan Matser. De ruimte waar de tentoonstelling zich bevindt oogt niet erg groot.

Bezoekers kunnen ook genieten van diverse video’s die zich tijdens de expositie afspelen. Op de filmpjes zie je Johan Matser zijn bouwtekeningen, oude foto’s waarop hij zijn werk presenteert en zijn gebouwen die er tot vandaag de dag nog steeds staan. Bezoekster Lies Kramer vertelt: “Ik vind de expositie van Johan Matser zeer interessant en indrukwekkend, toch heel erg leuk om te zien hoe de bouw van bijvoorbeeld het winkelcentrum Hilvertshof is ontstaan. Ik vind het ook leuk dat je zo het hele proces kan volgen. Verder had ik wel meer verwacht van deze tentoonstelling, want ik had namelijk in mijn hoofd dat het groter was en dat er meer te zien zou zijn voor bezoekers’’.

Verder staat er in het midden van de ruimte een grote tafel met een maquette, waarop kantoren, huizen, wegen en andere gebouwen te zien zijn. Je kan als bezoeker door middel van scharen, lijm en plakband, piepschuim en allerlei andere soorten materialen je eigen gebouw, huisje of viaduct op de maquette bouwen. De maquette stond er nog helemaal vol mee van de vorige bezoekers die al eerder bij de tentoonstelling waren geweest. “Erg coronaproof vind ik de scharen, lijm en plakband niet, want iedereen raakt het wel aan”, aldus bezoekster Kramer.

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *