Met je smartphone Hilversum in de herfst fotograferen

Met je smartphone Hilversum in de herfst fotograferen

Raadhuis (Foto: Marit Alderhout)

Zes tips voor het fotograferen met een smartphone, die je als handvatten kunt gebruiken bij het maken van jouw perfecte plaatje. Zo haal je na het lezen van deze tips het beste uit jezelf en kan je hopelijk met veel trotsheid terugkijken op de gemaakte foto’s.

Tip 1: Compositie
Door de bomen het bos niet meer zien, is een uitdrukking die mooi bij deze tip past. Je compositie is een van de belangrijkste dingen bij het maken van een foto. Kies daarom altijd een goed standpunt om vanaf daar je foto te gaan maken. Op de tweede foto is meer diepte te zien, daarom heet dit een goede compositie. Dit heeft alles te maken met de basis fotografieregels, “de regel van derden”. Deze regel houdt in dat als je het raster aan zet op je telefoon, je kijkpunt dan ook op de kruisingen valt van twee lijnen. Het hoeft niet te betekenen dat als je foto een verkeerde compositie heeft, het een “verkeerd foto” is, zeker niet! Een foto met een verkeerde compositie maar met een duidelijke symmetrie kan alsnog heel erg fijn ogen.

Compositie2-min
Zonnestraal en Openbare Leeszaal Neuweg

Foto: Marit Alderhout

overig-min
Wasmeer, Televisietoren en de Groest

Foto: Marit Alderhout

Tip 2: Wees creatief
In ieder mens zit creativiteit, alleen de een kan er meer mee dan de ander. Bekijk je onderwerp eens van dichtbij, bekijk de structuur van de bladeren, zoek naar een spinnenweb waar misschien nog wel druppels in hangen. Fotografeer deze dan eens. Iets wat ook leuk werkt op een foto zijn doorkijkjes, misschien kan je wel via een object een ander object mooier uitlichten.

Creatief-kleine-dingen2-min-scaled
Wolfsdreuvik. Zonnestraal, Anna's Hoeve en Raadhuis

Foto: Marit Alderhout

Tip 3: Witbalans
Tegenwoordig kan je op veel telefoons ook de witbalans handmatig instellen, via de pro modus. Bij sommige telefoons wordt dit uitgedrukt in kleurtemperaturen, ga dan tussen de 7000 – 10000 K inzitten. Fotografeer namelijk geen herfstkleuren met je automatische witbalans aan, maar doe dit met de modus “bewolkt”, dan komen de herfst kleuren beter tot zijn recht.

Witbalans-min
Erfgooiersbos

Foto: Marit Alderhout

Tip 4: Weerspiegeling
Ligt er een plas water voor je voeten of heb je een fles water bij je, maak dan zelf een plas water. Gebruik deze plas water om een mooie reflectie van je onderwerp te maken. Hierbij gebruik je ook weer een laag standpunt, waardoor je hele onderwerp erop staat. Door de reflectie krijg je een erg mooi beeld van een gebouw op zijn kop, maar soms is de weerspieging in het water en het gebouw ook mooi samen. Ga bijvoorbeeld naar de Noorderbegraafplaats, voor de begraafplaats ligt een vijver. In het bos bij Anna’s Hoeve kom je veel bruggetjes tegen, daar is de weerspiegeling van de brug in het water, dan weer mooi te creëren.

Weerspiegeling-min
Anna's hoeve, Sint Vituskerk en Noorderbegraafplaats

Foto: Marit Alderhout

Tip 5: Ga niet altijd op hetzelfde moment
In de avond kan de plek waar je in de middag stond ineens heel anders zijn. Ga bijvoorbeeld naar Beeld en Geluid, s’middags een gebouw met allerlei kleuren maar s’avonds geven die kleuren licht. Een ander voorbeeld is het Raadhuis, avonds is deze helemaal uitgelicht. Naast de avond is de ochtend ook erg interessant, juist dan komen de zonnestralen door de bomen die je dan kan vastleggen op beeld. Weerhoud je er ook niet van om op pad te gaan als het regent, dat kan ook erg mooi zijn. De bladeren kunnen dan bijvoorbeeld naar beneden komen, vang dan deze actie op je foto. Misschien, als dat niet lukt, de regendruppels die blijven liggen op de bladeren. Tijdens deze soorten weersomstandigheden maak je hele andere foto’s, ga die uitdaging met jezelf aan.

Avond-middag2-min
Sint Vituskerk en Beeld en Geluid

Foto: Marit Alderhout

Tip 6: Paddenstoelen
De laatste tip is specifiek voor het herfst fenomeen: paddenstoelen. Om deze mooi te fotograferen houd je je telefoon op dezelfde hoogte als de paddenstoel, dit werkt overigens ook bij veel andere onderwerpen. Hierdoor kijk je gemakkelijker naar de paddenstoelen, dus oogt de foto mooier. Hou dus je telefoon ondersteboven, hierdoor zit de camera bij veel telefoons lager.

Paddenstoelen-min
Erfgooiersbos

Foto: Marit Alderhout

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *