Robot Kittens “creatief en gezellig” in hartje Hilversum

Robot Kittens “creatief en gezellig” in hartje Hilversum

Foto: Jayson Visser

Op een steenworp afstand van het centraal station Hilversum, in de Korte Noorderweg, is de nieuwe playground van techbedrijf Robot Kittens te vinden. Vrolijk loopt Iris Schultheiss met een paar verse lunchbroodjes naar het nieuwe pand. Het heeft een lage deur, met daarboven de tekst: “Pas op uw hoofd”. Bij binnenkomst van het bedrijf, dat een soort loodsachtige sfeer heeft, springt gelijk de relaxhoek met gekleurde stoffen stoelen in het oog. Aan de wand hangen menukaarten en opvallende creatieve groepsfoto’s. Elk jaar doet het team van Robot Kittens een fotoshoot met een bepaald thema. “Gewoon, omdat we het leuk vinden”, vertelt medeoprichter Tijmen Mulder. In het midden staat een kleurrijke bar, met aan de muur allemaal soorten biertjes en sterke dranken. “We zagen het al helemaal voor ons, om het nieuwe pand met een feestelijke borrel te openen”, zegt Mulder met enige teleurstelling.

Even verderop ligt een mat van vier bij vijf meter. Dit is letterlijk de fysieke playground. Omgeven door camera’s en sensoren is het vanaf begin oktober mogelijk om hier “motion capture” te beleven. Dat is een techniek die men gebruikt om bewegingen van mensen te kopiëren naar realistische animaties. Omdat er in tijden van corona geen mensen aanwezig zijn, is het op deze manier toch mogelijk om met mensen tegelijk in een virtuele ruimte te zijn. Schultheiss tovert een etalagepop achter het green screen vandaan. Vervolgens kleedt zij die aan met een zwarte jas en broek met daarop witte stiksels. Die stiksels zorgen ervoor dat de camera’s de bewegingen van de persoon in de gaten kunnen houden.

Aan het eind van de ruimte staan een stuk of drie werkplekken. De rest werkt namelijk op het hoofdkantoor in de Bussumerstraat of vanuit huis. Achter de laatste deur in het pand is een mooi atelier te vinden. Hier kan het team van Robot Kittens in alle rust creatief zijn en inspiratie opdoen. Dat Robot Kittens een locatie in mediastad Hilversum heeft om die creativiteit te benutten, is niet zo vanzelfsprekend, vertelt Mulder: “Eigenlijk gewoon omdat ik in Hilversum woon”, zegt hij bloedeerlijk. “Maar we kunnen dat natuurlijk wel als standpunt gebruiken voor partijen die wij hier ontvangen”, vertelt Schultheiss met spot. Achter de geschiedenis van de naam van Robot Kittens schuilt wel het een en ander: “Voorheen heette dit bedrijf Angry Man. Na een tijdje kregen we weerstand van het bedrijf Angry Bytes. Daarom konden wij helaas niet meer doorgaan met deze naam.”

Desondanks blijft de nieuwe naam ook niet onopgemerkt in de mediawereld. “Robot staat voor technologie, en Kittens vertaalt de gezelligheid, speelsheid en vrijheid waarmee het team werkt.” Opstaan en weer doorgaan, dat is een beetje de slogan waarmee Robot Kittens zijn werkzaamheden aanvliegt. “Ook al hebben we door de jaren heen wel honderden slogans gebruikt hoor”, zegt Schultheiss. Mulder wil niet dat mensen bij hem werken om alleen maar een baan te hebben, maar om in zichzelf te investeren, te leren en te ontwikkelen. Wanneer werknemers met ideeën komen, geeft hij hun alle vrijheid om experimenten uit te werken: “Ook al zie ik dat een plan dat iemand voor ogen heeft onhaalbaar is, laat ik het toch uitvoeren. Na een tijdje zien zij in dat het niet werkt. Een experiment kan in mijn beleving niet misgaan, anders is het geen experiment.”

“Nou wij gaan weer in een meeting, maar is polsen waar onze werknemers mee bezig zijn”, zegt Schultheiss verheugt. Het is een bedrijf wat geen 9 tot 5 mentaliteit kent: “Als mensen goed in een project zitten, hou ik ze niet tegen. Ze zitten hier dan soms wel is tot tien uur. Wil je wat eten of drinken? Go for it!”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *