Ook Spanderswoud overladen met wandelaars en bezoekers

Ook Spanderswoud overladen met wandelaars en bezoekers

Foto: Sarah El Aty

De vochtige paden zijn bestrooid met gele, rode en bruine bladeren. De bomen worden langzaam leeggeblazen door de harde wind en overal liggen eikeltjes en beukennootjes op de grond. Van alle kanten hoor je mensengeluiden en blaffende honden. Op deze late zaterdagmiddag in oktober is het ook in het Spanderswoud erg druk met recreanten die het kleurrijke herfstbos een bezoekje komen brengen.  

In het Spanderswoud is het een drukte van belang. Om de twintig meter kom je medewandelaars, fietsers of joggers tegen. Gillende kinderen die op zoek zijn naar die felbegeerde rode paddenstoel met witte stippen. Ook verschillende grote families zijn aanwezig in het bos. Druk zijn ze met elkaar aan het praten en houden onderling niet voldoende afstand van elkaar. Weer een paar meter verder zie je een fotograferend koppel dat druk bezig is om het perfecte plaatje van de grote parasolzwam te maken. Blij en enthousiast zegt ze tegen haar man: “Kijk toch lieverd, dit is toch bijzonder. Hij staat prachtig op beeld”. Even vergeten de bezoekers van het bos dat het coronavirus nog bestaat. Even ontsnappen aan alle ellende in de wereld en je rust vinden in het bos. Nico van der Beek (45) die wekelijks in het bos te vinden is om zijn golden retriever Billy uit te laten, merkt dat het elk weekend erg druk is in het Spanderswoud. “Ik snap dat de vraag naar een wandeling erg hoog is onder de burgers, vooral in het herfstseizoen. Alleen vroeger was je echt alleen in het bos, maar dat kan je nu niet meer zeggen vooral in deze coronatijden”, aldus Van der Beek.

Natuurorganisaties in heel Nederland waren er bang voor dat het erg druk zou worden in de natuurgebieden en bossen in Nederland. Vooral in oktober waar het herfstseizoen volop aan de gang is in de bossen. Natuurmonumenten raadt wandelaars dringend aan om niet allemaal naar de bekendste plekken te gaan. De woordvoerder en tevens boswachter Elly van Natuurmonumenten merkt dat het Spanderwoud vooral in het weekend erg druk kan zijn. “Mensen zijn nu zo beperkt in wat ze kunnen doen in het weekend. Voorheen was het borrelen met vrienden thuis of in de horeca, in plaats daarvan gaat men nu een grote boswandeling maken’’, aldus de woordvoeder van Natuurmonumenten.

De meeste mensen zien een bezoekje aan het bos als het uitstapje wat nu nog mogelijk is. Wat voorheen optimaal genieten was van een stille boswandeling, word je nu als wandelaar overladen met medewandelaars en joggers. Natuurgebieden zijn populairder geworden nadat de Nederlandse regering langzaam dreigt met een lockdown. Ook speelt het herfstseizoen een belangrijke rol waarom bossen en natuurgebieden steeds drukker worden. Herfst is het mooiste jaargetijde om een wandelingetje te maken of om je hond uit te laten in het bos. “Ik vind dat het bos groot genoeg is om de 1,5 meter toe te kunnen passen en zolang dat kan, heb ik er geen problemen mee dat het nu wat drukker is in het Spanderswoud’’, vertelt scholier Anna (17).

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *