NOS-onderzoek over vertrouwen in politiek heeft impact op gemeenteraad Hilversum

NOS-onderzoek over vertrouwen in politiek heeft impact op gemeenteraad Hilversum

Het raadhuis van Hilversum

Door NOS is 20 september een onderzoek vrijgegeven over het vertrouwen in de Nederlandse politiek. Volgens Jarno Deen (D66) en Lex van Waarden (GroenLinks) heeft dit onderzoek impact gehad op de gemeenteraad van Hilversum. Deze raadsleden denken dat dit komt door onder andere sociale media maar vooral doordat er veel meningen zijn, waardoor het moeilijk kan zijn om alle meningen in plannen om te zetten en de plannen dan ook uit te werken.

 

De uitslag van het onderzoek houdt in dat zeven op de tien ondervraagden aangaven weinig vertrouwen te hebben in de overheid van Nederland. Volgens Jarno Deen hebben de resultaten van dit onderzoek ook impact gehad op de hele gemeenteraad van Hilversum. ‘Wij hebben in maart gemeenteraadsverkiezingen gehad, het was de laagste opkomst ooit. Er is dus ook een kloof tussen de burgers en politiek, daardoor wordt er in Hilversum onderzocht wat de gemeenteraad van Hilversum daaraan kan doen. We willen eigenlijk alle burgers betrekken bij de beslissingen die we nemen’ vertelt Deen.

Lex van Waarden merkte ook dat de resultaten van het NOS-onderzoek impact hadden, hij dacht dat het kon komen door sociale media. ‘Veel burgers worden beïnvloed door meningen over de overheid en over de gemeenteraad van Hilversum, hierdoor blijft het “wantrouwen” hangen’. Dit is niet de enige reden van het “wantrouwen”, ‘politici vertellen de burgers van Hilversum wat zij van plan zijn maar kunnen niet altijd alle plannen waarmaken’, vertelt Jarno Deen, ‘ook heeft bijna elke burger een andere mening waardoor het moeilijk is om iedereen blij te maken’.  Een voorbeeld daarvan is dat er een nieuwe en groenere wijk wordt gebouwd, de ene burger wil meer groen en de ander wil meer huizen. Op dit soort momenten is het moeilijk om iedereen blij te maken.

Hieronder is het nieuwsverslag van Julian Jansen te horen

Over de auteur

Nienke Kos

Mijn naam is Nienke Kos (18) en ik ben student journalistiek in Utrecht. Ik werk nu in de bediening bij een restaurant, café en hotel in één. Daarnaast schrijf ik verhalen voor bedrijven zodat zij gepromoot worden op een informatieve manier. Ik ga graag verhalen schrijven over de misdaad en politiek, er is altijd wel iets over te vertellen. Ik ben een vragende en schrijfende journalist die soms iets te nieuwsgierig kan zijn. Ik zou beter willen worden in het bedenken wat het belangrijkst is om te vertellen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *