Weer lekker voetballen op zaterdag

Weer lekker voetballen op zaterdag

Foto: Coen de Valk

Op de velden van VV Altius overheersen meer dan normaal de oranje en zwarte kleuren van de club. Vanwege het gebrek aan competitiewedstrijden op de zaterdag en om de jeugd toch lekker te laten voetballen organiseert VV Altius namelijk een onderling jeugdtoernooi. 

De ingang van VV Altius is op zaterdag voorafgaand aan, maar ook zeker tijdens, het toernooi zwaar bewaakt door vrijwilligers die optreden als handhavers. Als je niks te zoeken hebt op het terrein van de club kom je er niet in. Alles om de dag zo veilig mogelijk te laten verlopen. Er zijn daarom ook zo min mogelijk volwassenen aanwezig op de club. Communicatiemanager Christine van den Bosch (46) geeft aan dat dit zeker niet door een tekort aan vrijwilligers komt: “Het was vrij makkelijk vrijwilligers te vinden voor de toernooien. Iedereen snapt natuurlijk dat we elkaar moeten helpen om zoiets mogelijk te maken. Maar het speelt ook wel mee dat je als vrijwilliger hier rondloopt je toch nog een glimp van je eigen kind kan opvangen.”

Ook op de velden zelf zie je minder volwassenen rondlopen dan normaal, zo zijn er veel jeugdscheidsrechters aanwezig. Jeugdcoördinator Rolf Hamersma (44) legt uit waarom: “We hebben er voor gekozen zoveel mogelijk de wat oudere jeugd, die zelf toch sowieso op het terrein aanwezig is omdat ze zelf later op de dag ook spelen, in te delen om ook wedstrijden te fluiten. Zo hebben we minder ouders nodig en hebben we dus ook minder contactmomenten.”

Het toernooi is voor alle leeftijdscategorieën tot en met de JO17. Voor de allerjongsten, de zogenoemde puppy’s, verandert er weinig. Zij speelden al alleen onderlinge wedstrijdjes in de eigen voetbalkooi, die tussen de andere velden in ligt. Maar ook de beleving van de spelers in de oudere jeugd blijft onveranderd, zo geeft Jan-Paul van Wijland (51), coach van de JO14-2 aan: “Ze willen toch altijd winnen, maakt niet uit tegen wie ze spelen.” Ook scheidsrechter Nino (16) kan zich hierin vinden: “Het voelt als een echte wedstrijd. Wel merk je af en toe dat de echte wedstrijdsfeer ontbreekt, aangezien ze niet echt spelen voor de drie punten.”

Als de eerste wedstrijden er bijna op zitten, loopt de parkeerplaats langzaam vol met ouders die nog een glimp van hun kind willen opvangen voordat de wedstrijd erop zit. Dit moet toch echt vanaf de parkeerplaats gebeuren, want het terrein van VV Altius komen ze echt niet op. Dan zitten de eerste wedstrijden van de dag erop. En de spelers lopen via de ‘limonadetent’, die speciaal voor de jeugd is opgezet omdat de kantine natuurlijk niet gebruikt mag worden, naar de parkeerplaats toe. Bianca Kruyer (43), de limonademoeder van dienst, zegt hierover: “Iedereen is altijd hartstikke blij met een bekertje limonade na afloop. Ook is de tent een goede plek om de wedstrijden nog even met elkaar te bespreken, je ziet dan echt het enthousiasme eraf stralen bij de kinderen.”

Na afloop van elke wedstrijd melden de leiders van de teams niet de uitslag bij de organisatie, maar twee man of the matches. Jeugdvoorzitter Tom Haselager (50) geeft aan waarom: “Er is natuurlijk veel onderling kwaliteitsverschil aanwezig tussen de teams. Daarom vinden wij het niet zo interessant om een stand bij te houden, je kan voorafgaand toch al wel voorspellen welke teams er waarschijnlijk zullen winnen. Wel houden we een lijst bij van man of the matches. Na elke wedstrijd worden er twee aangewezen. Na afloop van het volledige toernooi, dus na vijf weken, hebben we dan een top tien lijst met spelers die het vaakst man of the match geweest zijn. Voor de top drie van die lijst hebben we dan ook een prijs geregeld.”

Als deze toernooidag ten einde gekomen is en ook de organisatie op het punt staat naar huis te gaan. Vat Haselager nog kort de dag samen: “We hebben veel mensen die helpen dit te organiseren en ik mag toch wel zeggen dat het een groot succes is. Maar bovenal is het natuurlijk lekker dat we gewoon kunnen voetballen in deze tijd.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *