Verschillende Hilversumse kerken bieden steun in coronatijd

Verschillende Hilversumse kerken bieden steun in coronatijd

Foto: Rosa Holdinga, De Regenboogkerk in Hilversum

Een melodieus orgelspel klinkt door de gangen van De Protestantse Regenboogkerk. De kerkgangers worden, nadat ze de naam van hun boeking hebben aangekruist, door vrijwilligers richting de grote zaal geleid waar de kerkdienst plaatsvindt. De zaal is bescheiden ingericht volgens protestantse idealen met enkel een orgel, een preekstoel, een paaskaars en wat schilderijen van de maandelijkse expositie. In de Rooms Katholieke Vituskerk gaat het er coronagewijs hetzelfde aan toe. Boekingen worden aangekruist en de boekjes van de mis worden uitgedeeld. Maar tot zover de overeenkomst.

 Nadat de Katholieke kerkgangers hun naam hebben aangekruist, lopen ze richting het adembenemende hoogaltaar achter in de kerk. Aan de zijkanten hangen schilderijen die het verhaal van de kruisiging van Jezus afbeelden. Daarboven prachtige werken van glas-in-lood die tot het enorm hoge plafond reiken. Omdat er maar dertig mensen zijn toegestaan lijkt de enorme kerk waar wel tweehonderd man in past, leeg. Het hoogaltaar, dat zich achter het spreekgestoelte van de pastoor bevindt, staat vol met beelden van religieuzen en enorme kandelaars waar brandende kaarsen in staan.

Ook in De Regenboogkerk is maar een klein deel van de stoelen bezet. Op een ijzeren boekenplankje onder de stoelen ligt een bijbel voor de mensen die willen meelezen met de liederen, want meezingen is niet meer toegestaan door corona. “Het samen zingen is voor ons een belangrijk onderdeel van de kerkdienst, het is dan ook erg spijtig dat dit niet kan”, vertelt dominee Heleen Weimar (61)

Zingen is niet van toepassing in de Vituskerk, de katholieke kerk heeft vele andere rituelen, daar staat het katholicisme ook om bekend. Nadat het klokkenspel die de mis aankondigt, is afgelopen vullen wolken wierook de ruimte als de kapelaan met een zilveren wierookvat langs de kerkgangers zijn weg baant naar het spreekgestoelte. Gevolgd door de pastoor, gekleed in een witgouden gewaad, die de bijbel boven zijn hoofd houdt. Eenmaal bij het spreekgestoelte neemt de pastoor zijn mondkapje af en kust de bijbel voordat hij deze openslaat.

 Een grote overeenkomst is dat beide kerken steun bieden aan de kerkgangers. De Regenboogkerk gaat zo nu en dan open zodat mensen even een kaarsje kunnen opsteken. Dit is vaak een goede gelegenheid voor mensen om toch zo nu en dan het huis uit te gaan en anderen zien. Ook in de Vituskerk staan de deuren altijd open, en het is duidelijk dat er behoefte aan is. “Iedereen is welkom, wat je reden ook is. Het maakt niet uit of je wel of niet denkt dat corona echt is of in God gelooft in iets anders. De kerk is een plek voor iedereen die even tot zichzelf wil komen”, aldus Pastoor Jules Dresme. En ook dit geldt voor De Regenboogkerk. Rita Dogerom (83) vertelt: “Ik vind de Regenboogkerk een prettige kerk omdat de kerk zo ruimdenkend is.”

Foto: Rosa Holdinga, de toren van De Vituskerk in Hilversum

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *