‘Circle of Life’ in Museum Hilversum: wat mensen met elkaar verbindt

‘Circle of Life’ in Museum Hilversum: wat mensen met elkaar verbindt

Foto: Sanne Bakker

Meteen bij binnenkomst in Museum Hilversum springen twee grote foto’s van een man en een vrouw in het oog. Deze indrukwekkende portretten markeren het begin van de nieuwste expositie in het museum: ‘Circle of Life’ van Lieve Blancquaert. De fototentoonstelling benadrukt de noodzaak voor een mens om dicht bij iemand te staan, een onderwerp dat juist in coronatijd steeds centraler wordt.

De ronde etages van Museum Hilversum vormen een toepasselijk decor voor de tentoonstelling. Bezoekers worden in een cirkel langs een logische, goed doordachte compositie van foto’s van verschillend formaat geleid. Kalme en tegelijkertijd aangrijpende muziek galmt door het gebouw. Op de muren staan teksten waarin Blancquaert haar werk toelicht: “Geboorte en dood (…) en als het kan en mag ook liefde. Zo eenvoudig is het voor ons allemaal, zonder uitzondering.”

De beelden tonen hoe mensen in verschillende landen met geboorte, huwelijk en afscheid nemen omgaan. “De foto’s laten echt zien wat ons mensen met elkaar verbindt”, vertelt Veronique Jansen, communicatieadviseur van Museum Hilversum, “terwijl we juist in deze tijd zo op onszelf zijn aangewezen. Dat maakt de expositie zo bijzonder.” 

De Belgische fotograaf belicht ook de schaduwkanten van de drie sleutelmomenten en dat lijkt veel indruk te maken op bezoekers. Woorden als ‘prachtig’, ‘sterk’ en ‘heftig’ komen dan ook vaak voor in het gastenboek. “We hebben veel positieve reacties gekregen”, meldt Jansen. “We merken ook dat mensen het toch heel belangrijk vinden om even het museum in te kunnen wandelen. We zijn nu allemaal meer op onszelf aangewezen en dan is juist creativiteit cruciaal. Het kunnen bezoeken van een tentoonstelling is daarom erg fijn. In dat opzicht ben ik blij dat het museum zo lang open heeft kunnen blijven.”

Museum Hilversum sluit echter vanaf 5 november haar deuren weer. Jansen vertelt: “Het is jammer dat we niet open kunnen blijven voor Hilversummers, voor dorpsgenoten. Maar ik snap ook heel goed dat, als het kabinet wil dat er niet te veel reisbewegingen komen, we met z’n allen een daad moeten stellen. Dat geldt dus ook voor Museum Hilversum.” De expositie ‘Circle of Life’ zal vandaar vanaf 5 november te bekijken zijn via een virtuele tour. Deze zal te vinden zijn op de website van Museum Hilversum. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *