“De mijmerlocatie doet de leerlingen van De Kleine Prins goed”

“De mijmerlocatie doet de leerlingen van De Kleine Prins goed”

De mijmerlocatie naast de school De Kleine Prins.

Vorige week onthulden twee Hilversumse scholen een mijmerlocatie, zodat leerlingen in alle rust en vrede over dingen na kunnen denken. De school biedt onderwijs voor 260 leerlingen die wegens een handicap niet op gebruikelijk onderwijs terecht kunnen. Toon Smits: “We verloren tijdens de verhuizing twee jaar geleden heel veel leerlingen, ook aan hen moet gedacht worden.” 

Het spiksplinternieuwe schoolgebouw is twee jaar geleden gebouwd, ruim opgezet en biedt in hele kleine klassen van drie, vier of vijf kinderen onderwijs aan leerlingen met een meervoudige handicap of een andere afstand tot het meest gebruikelijke onderwijs, zoals leerlingen met Niet Aangeboren Hersenletsel of een uitgebreid medisch dossier. “Het gebouw is het thuis van twee scholen: De Kleine Prins en College De Kleine Prins, voortgezet onderwijs”, aldus Toon Smits (56), algemeen directeur van de scholen. Het gebouw heeft ook grote werk- en therapieruimten binnen en een mooi speelterrein eromheen.

“De mijmerbank is geen herdenkplek dus we hebben besloten om de namen van de overledenen er niet achter te laten of in te schrijven, maar leerlingen kunnen er rustig zitten om de wereld te reflecteren en rustig mijmeren. Dat is zeker in de hectiek van corona belangrijk”, gaat Smits verder. 

Smits: “De bankjes zijn versierd met mozaïeken van en gemaakt door Marja van Woerkom. Leerlingen kunnen stenen neerleggen tegenover het bankje om zo afstand te nemen van hun zorgen, die letterlijk wegleggen – naast zich neerleggen. Op die stenen kunnen ze hun mijmeringen schrijven, en die leggen de leerlingen dan naast een totempaal.”

Daarnaast gaan de scholen binnenkort een andere bank onthullen die door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt gemaakt is. De scholen hebben het bij deze bank over de ‘mijmerbank.’ “Hier kan je gewoon lekker rustig zitten nadenken, ook docenten.” De bank staat onder een overkapping en kijkt uit op de wijk in aanbouw, naast de school. 

“Er komt hier nieuw sportcentrum en dat gebouw gaat ook weg over een paar jaar”, verhaalt Smits als hij naar het hoofdgebouw van de Merem wijst, de verbonden revalidatiekliniek. “Dit wordt een bruisende wijk! We gaan ook nog een horecagelegenheid in het historische gebouw aan de voorkant maken met mensen met een beperking, het wordt hier echt gezellig.”

“Het is nu nog niet echt af, maar er tegenover wordt gebouwd, dus vandaar. Het zou zelfs nog kunnen dat de locatie van deze mijmerplek gaat veranderen, doordat de wijk zo in ontwikkeling is, maar de mijmerplek komt er sowieso.”

Beide banken zijn betaald uit het netwerk van Lionsclub Naarden-Bussum en ontwikkeld door “een gewoon bedrijf met bijzondere mensen,” aldus de eigen site van Pantar uit Diemen. “Zo draagt iedereen een beetje bij en het is ook nog leuk!” vertel Smits enthousiast.

In 2018 werd het schoolgebouw gebouwd en in 2019 verhuisde de toenmalige Trappenberg uit Huizen erheen. In de wijk waar de school en het revalisatiecentrum in ligt tussen het ziekenhuis, het spoor naar Hilversum en de Soestdijkerstraatweg komen grote en moderne, twee-onder-één-kap woningen en villa’s te staan.

De mozaïeken bankjes en al neergelegde stenen:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *