Ook sportschool Van Haren heeft leden verloren door coronacrisis

Ook sportschool Van Haren heeft leden verloren door coronacrisis

Foto: Sportschool Van Haren

Sportschool Van Haren in Kerkenlanden is leden kwijtgeraakt door de coronacrisis. Mitch Keijsper (27) is bijna anderhalf jaar werkzaam binnen de sportschool Van Haren. Zo vertelt Keisper: “We zijn vooral leden kwijtgeraakt doordat de angst heerst om het virus op te lopen.”  

Heeft jullie sportschool veel leden verloren?
“We zijn uiteraard wel wat leden kwijtgeraakt, maar het loopt gelukkig wel weer op, want er melden zich nieuwe leden aan binnen onze sportschool. Er melden zich verschillende soorten doelgroepen aan als nieuwe leden. Het zijn namelijk niet alleen jongeren, maar gelukkig ook oudere mensen. We zitten nu als sportschool om en nabij de 1.300 leden.”

Waaraan denkt u dat het ligt dat binnen jullie sportschool sommige leden afgehaakt zijn?
“Het heeft ten eerste vooral te maken met de angst om het virus op te lopen. Ten tweede de onzekerheden in de toekomst. Tuurlijk blijven onze leden ons steunen door hun abonnementen niet gelijk op te zeggen, maar dat houdt ook wel een keer op. Vooral als deze lockdown te lang duurt. Op een geven moment als je als lid steeds moet blijven betalen voor iets waar je geen gebruikt van maakt dan raakt het spaarpotje van onze leden ook op.”

Wat is nu de doelgroep die het vaakst komt sporten?
“Toch wel de ouderen komen nu het meest sporten. Je zou misschien juist verwachten dat veel jongeren terugkomen om te sporten, maar bij onze sportschool is dit juist niet het geval. Dit komt doordat deze doelgroep, vooral in deze coronatijd, fit wil blijven en een betere weerstand op willen bouwen door middel van het sporten, anders verzwakken ze nog meer. Ik denk ook wel dat dit komt omdat deze doelgroep tijdens de lockdown erachter is gekomen hoe belangrijk het sporten is om de mobiliteit te versterken in het dagelijks leven.”

Wat doet deze coronacrisis met jullie als sportschool?
“Deze crisis is voor mij natuurlijk ook nieuw, omdat wij dit als sportschool nog nooit eerder hebben meegemaakt. Dan schrik je wel hoe sommige leden zo fysiek achteruit zijn gegaan, omdat ze drieënhalve maand niet de mogelijkheid hadden om te kunnen sporten. Het leek net of sommige leden fysiek twintig jaar ouder waren geworden. Sommige konden bijna niet eens meer lopen, terwijl je ze voor de coronacrisis dagelijks fit voorbij zag komen in de sportschool. Wat een lockdown wel niet kan doen met sporters, zo snel kan men achteruitgaan.”

Had de sportschool alternatieven bedacht tijdens de lockdown?
“Toen de regering had toegestaan om buiten te mogen sporten, gingen wij daar gelijk mee aan de slag. Voor de oudere leden hadden wij bijvoorbeeld wandelgroepjes bedacht en sportlessen in klein groepsverband. Eigenlijk alternatieve trainingen in de openlucht. De vraag was niet heel hoog, tien procent% van de leden kwam opdagen en het waren ook steeds dezelfde leden die verschenen op deze alternatieve trainingen.”

Hoe gaat de sportschool Van Haren op dit moment om met de coronamaatregelen?
“We werken nu met tijdblokken, dat houdt in dat je moet reserveren om te kunnen sporten. Je krijgt dan als lid de mogelijkheid om anderhalf uur te sporten. Zo werken wij ook bijvoorbeeld met een bepaald systeem dat al onze leden hun eigen schoonmaakmiddel en schoonmaakdoekje krijgen om de fitnessapparaten te ontsmetten, want het heeft geen zin als onze leden allemaal hetzelfde desinfecteerflesje aanraken dan is het nut er al van af.   Natuurlijk werken wij binnen onze sportschool met bepaalde looproutes en wordt onze ingang echt alleen gebruikt als ingang en niet meer als uitgang.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *