Buurtsportcoach Mark Aarts: “We gaan proberen de kinderen te blijven motiveren en stimuleren te bewegen.”

Buurtsportcoach Mark Aarts: “We gaan proberen de kinderen te blijven motiveren en stimuleren te bewegen.”

Foto: Privébezit

Ook in de sport gelden vanwege de coronacrisis maatregelen om alles zo veilig mogelijk te houden en de kans op besmettingen klein te houden. Buurtsportcoach Mark Aarts (28) vertelt over hoe de coronapandemie zijn werk beïnvloedt.

Wat doet een buurtsportcoach precies?

“We geven sportactiviteiten door de wijk heen. In mijn geval zelfs door drie wijken heen, namelijk de wijken Zuid, Zuidoost en Centrum. Wij werken samen met sportverenigingen en met basisscholen, om zo op sportief gebied de schakel te zijn tussen basisscholen en sportverenigingen en op deze manier het sportaanbod zo laagdrempelig mogelijk aan te bieden voor kinderen.”

Hoe is je werk op dit moment veranderd door corona?

“Vanaf het begin van de lockdown in maart hebben we een aantal weken geen activiteiten kunnen geven. Daarna zijn we heel mondjesmaat weer begonnen. Daarnaast hebben we elke les desinfectie mee: voor de les wassen we de handen van alle kinderen en na de les doen we dit weer. De kinderen zijn dat ook gewend en vinden het geen probleem. Ook mogen de ouders niet langer langs de kant blijven kijken. Dat maakt het voor de kinderen soms wel wat spannender: je kan je voorstellen dat als een vier- of vijfjarige gaat sporten met vreemde kinderen en een vreemde meneer dat het dan fijn is als papa of mama erbij is. Dat kan dus nu niet. Ook betekent het dat als we in een gymzaal zijn we niet meer dan vier volwassenen binnen hebben. Wij werken natuurlijk veel samen met trainers en begeleiders van de BSO. Als er teveel mensen binnen zijn moeten we iemand wegsturen. En de ouders mogen helemaal de gymzalen en kleedkamers niet in. Kinderen moeten zich zelf omkleden. Hier kunnen ze soms nog wel wat moeite mee hebben, dus dit moet in goede banen geleid worden. Tijdens de les is het eigenlijk niet zo heel veel anders. De kinderen mogen namelijk wel gewoon elkaar aanraken en bij elkaar in de buurt komen. We hebben ook het maximum aantal kinderen naar vijftien kinderen gehaald, eerst was dit twintig. Omdat er anders te veel ouders hun kinderen moeten afleveren en ophalen. Dit zou voor te veel drukte bij de ingang van een sporthal kunnen zorgen. Daarnaast hebben we ook een aantal activiteiten helemaal van de agenda gehaald tot de maatregelen weer wat flexibeler worden. Zoals bijvoorbeeld peutergym, hier zijn namelijk echt de ouders bij nodig om de kinderen te helpen. Dus dat kan in deze tijd niet doorgaan.”

Is er door de maatregelen minder vraag naar de georganiseerde activiteiten?

“Juist niet, we merken dat er meer vraag is, doordat er minder aanbod voor de kinderen is. Ze vinden het prettig om even lekker te spelen. Tijdens de lockdown zaten ouders ook opeens veel meer met hun kinderen, dus die vinden het prettig dat ze een of twee keer per week lekker even weg zijn.”

Maken jullie nu met corona ook meer gebruik van sociale media om kinderen aan het sporten te krijgen?

“Ja absoluut, we hebben in de lockdown in maart bedacht om filmpjes te maken en op sociale media te te posten. Dit zijn filmpjes met spelletjes om te bewegen en te leren tegelijkertijd.  Zo kunnen de kinderen thuis in beweging komen op een manier die meehelpt aan de algemene ontwikkeling. Zo hebben we activiteiten bedacht met onder andere taal, rekenen en aardrijkskunde. We waren namelijk bang dat er anders te weinig bewogen zou worden tijdens de lockdown, want sportverenigingen en dergelijke waren op slot. Dat sloeg goed aan, daarom hebben we besloten dit er nu in te houden.”

Passen jullie de oefeningen aan om het veilig te houden?

“De kinderen zelf mogen natuurlijk gewoon dicht bij elkaar komen. Ik probeer wel zoveel mogelijk afstand van ze te houden, maar soms lukt dat niet. Als een kind bijvoorbeeld gevallen is moet je hem toch helpen opstaan en even troosten. Ook hebben we de highfive veranderd in een ‘voetfive’. Daarnaast spelen we geen spelletjes meer waarbij je elkaars handen moet vasthouden, of waar ik de handen van een kind vasthoud.”

Hoe ziet u de toekomst van de buurtsportcoaches in deze tijd?

“Ik denk dat er een grote rol is weggelegd voor de buurtsportcoaches. Wij kunnen namelijk binnen de geldende maatregelen altijd een goed sportaanbod neerzetten, omdat wij al het mogelijke materiaal hebben om waar dan ook te sporten. Dat betekent dat er een mooie rol weggelegd is voor buurtsportcoaches om kinderen te blijven motiveren en stimuleren om te bewegen, zeker in een tijd waar het juist heel logisch is om binnen te blijven zitten.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *