Hilversumse grootouders vragen aandacht voor het klimaat

Hilversumse grootouders vragen aandacht voor het klimaat

Foto: Jasmijn Keijer

Het is een typisch drukke zaterdag in Hilversum op de laatste dag van oktober. De Kerkstraat wordt bedolven door winkelende mensen en gevuld met de klanken van een straatmuzikant. Tussen de mensen door, naast Douglas, is een opvallende bakfiets te zien met een spandoek erboven waar de tekst “Grootouders voor het Klimaat” op staat. Daarnaast staan drie senioren. Deze mensen zetten zich in voor de beweging Grootouders voor het Klimaat.

De actievoerders hebben alle drie een doorzichtig plastic masker op en om hun nek hangt een geplastificeerd blad met de tekst: “Bent u benieuwd? Durf mij aan te spreken.” Soms gaat iemand er nieuwsgierig op af en krijgt diegene een korte uitleg en informatieblaadjes in de hand gelegd. Een van de actievoerders is de Hilversummer Jogchum Kooi (75). “Een paar jaar geleden zijn wij begonnen in Den Haag als Grootouders voor het Klimaat. We stonden daar twee keer per maand en soms hadden we gesprekken met de Tweede Kamerleden en met leden van de regering om hen te vertellen dat zij actie moeten ondernemen voor het klimaat.”

De Grootouders voor het Klimaat zijn sinds december 2016 actief en bestaan uit senioren, maar iedereen van jong tot oud kan meedoen met deze beweging. “Je hoeft geen opa of oma te zijn om dit doel te hebben. Iedereen kan meedoen, ook tantes, ooms, ouders en kinderen. Wij doen dit wel als Grootouders voor het klimaat, maar het gaat erom dat iedereen meedoet”, aldus Kooi.

Toen corona naar Nederland kwam, mochten er geen grote groepen meer bijeen komen. Hierdoor konden hun acties in Den Haag niet meer worden voortgezet. Bovendien moesten mensen uit Hilversum daarheen reizen met het openbaar vervoer. Omdat deze mensen wat ouder zijn, behoren zij tot de risicogroep. Daardoor was het voor die mensen niet veilig om naar Den Haag te komen. Ook door deze reden moesten ze wel stoppen in Den Haag. De aarde blijft echter steeds warmer worden, dus konden ze niet niks doen. Ze moesten zodoende iets anders bedenken om actie te voeren. “We kunnen niet gaan wachten tot corona voorbij is, dus heb ik bedacht om wat in Hilversum te gaan doen. Ik heb toen deze bakfiets gekocht, deze noem ik mijn “actiebakfiets”. Die hebben we zo opgetuigd, dat ook als we zelf niet aanwezig zijn, hij de boodschap overbrengt”, vertelt Kooi. Op deze bakfiets zijn allerlei geplastificeerde bladen opgehangen met teksten erop, die aangeven wat de beweging wil bereiken en wat jij zelf als voorbijganger kan doen voor het klimaat. Ook liggen er folders op over de beweging en hun doel om mee te nemen.

De missie van deze organisatie is het bevorderen van een doeltreffend klimaatbeleid bij de overheid, klimaat bewustzijn en gedragsverandering bij de mens en in het bedrijfsleven. “Als ouderen worden wij niet getroffen door het klimaat en tegen de tijd dat de echte problemen ontstaan, zijn wij er niet meer. Daarom willen we dat de overheid naar ons luistert en iets gaat veranderen, omdat er in de toekomst ook nog een leefbare aarde moet zijn. De kinderen van nu moeten later, als ze net zo oud zijn als ik, ook fatsoenlijk kunnen leven. Dat is wat wij willen overbrengen naar de overheid en de mensen. Wij willen iets wat niet voor onszelf is, maar voor de volgende generatie”, verhaalt Kooi.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *