Waarom Hilversum maar niet van de blaftaks afkomt

Waarom Hilversum maar niet van de blaftaks afkomt

Mila, de viervoeter van Hilversumse PvdA fractievoorzitter Femke van Drooge, op de Gooische Heide

Hilversum heeft de op 7 na duurste hondenbelasting van Nederland en de duurste hondenbelasting van Noord-Holland. Die ook nog sinds 2019 met 3,9% gestegen is en zal in 2021 nog eens 1,7% stijgen ten opzichte van 2020, dankzij een inflatiecorrectie. Ondanks dat meerdere partijen in de Hilversumse gemeenteraad van de blaftaks af willen, is dat volgens Hidde Fennema (VVD) nog niet mogelijk.

Fennema, gemeenteraadslid van de VVD en eigenaar van een bruine labrador genaamd Dudok, vertelt dat de gemeente momenteel ongeveer een half miljoen euro aan de blaftaks ontvangt per jaar. De hondenbelasting kun je dus niet afschaffen zonder een andere inkomstenbron, om de hondenbelasting te dekken. “We hebben in Hilversum behoorlijk wat problemen op sociaal domein, waaronder bijvoorbeeld grote problemen in de jeugdzorg, 1 op de 10 kinderen loopt namelijk bij de jeugdzorg. Maar ook voor trapliftjes, scootmobielen en speciale opvang et cetera, is er zo veel te weinig geld dat we er niet nog een half miljoen vanaf kunnen halen. Het is nu gewoon niet het moment.” aldus Fennema.

Femke van Drooge, fractievoorzitter van de PvdA en eigenaar van een shetland sheepdog Mila, is het eens met Fennema; “We hebben bij de begroting ook weer de hondenbelasting opnieuw vastgesteld voor 2021. Daar is de PvdA toen mee akkoord gegaan, ondanks we op de langere termijn ook van de belasting af willen, omdat we merken dat we nu zodanig in een economische crisis zitten door corona dat het heel moeilijk is om geld te besparen. Er zijn mensen die werkeloos raken, die een bijstandsuitkering moeten aanvragen. We willen ook de ondernemers en horecazaken die het moeilijk hebben helpen, dat zijn dingen die allemaal geld kosten.”

Volgens Fennema zou de makkelijkste oplossing zijn om belasting te verhogen op andere punten. “Maar dat doen we bij de VVD niet, dat is dus geen optie.” Van Drooge vertelt dat de PvdA andere ideeën heeft; “Wij zouden eerder gaan kijken naar waar er minder geld aan uitgegeven kan worden. De gemeente investeert bijvoorbeeld veel in economische ontwikkeling op het gebied van media en stadspromotie. “Er zijn honderdduizenden euro’s uitgegeven aan hippe innovatieve apps die Hilversum als mediastad op de kaart zouden moeten zetten, maar uiteindelijk helemaal niet bruikbaar bleken te zijn, omdat niemand ze gebruikte. Dat is gewoon zonde van het geld.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *