“Ik probeer niemand te kwetsen”

“Ik probeer niemand te kwetsen”

Tekening: Frank Muntjewerf

De discussies over vrijheid van meningsuiting en spotprenten lopen op. “Het zijn maar plaatjes, dat is het ook wel weer. Het is gewoon iemand die een beetje leuk kan tekenen en een grap maakt”, aldus Frank Muntjewerf, cartoon tekenaar voor verschillende dagbladen. Muntjewerf maakt al een kleine veertig jaar cartoons. Hij maakt elke week tekeningen voor verschillende dagbladen, onder andere voor de nieuwsberichten in De Gooi- en Eemlander, ook zo nu en dan bij nieuws over Hilversum.

Wat heeft vrijheid van meningsuiting volgens u met spotprent te maken?
“Een spotprent is een prent die ergens de spot mee drijft. Dat zit al in het woord. Als je een spotprent maak over bijvoorbeeld koning Willem Alexander of over een wethouder van een gemeente dan drijf je de spot met iemand. Dan is de kans groot dat diegene zich daardoor beledigd voelt, je kan daarmee agressie oproepen. Het tekenen van een spotprent dient dan in mijn ogen met uiterste zorgvuldigheid te worden gemaakt. De vrijheid van meningsuiting, vind ik een groot goed maar wel iets waar je zorgvuldig mee om moet gaan.”
Is er volgens u een grens?
“Als je zoals Geert Wilders het tonen van een spotprent uitsluitend lijkt te doen om polarisatie in de hand te werken en dus bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten, dan ga je te ver in je beroep op het recht van vrije meningsuiting. Een cartoon is niet per se een spotprent maar stelt iets aan de orde, vaak verpakt in een grap. Ik probeer dan ook in mijn tekeningen altijd een soort grap te verbeelden. Als iemand daar slachtoffer van is, probeer ik er altijd voor te zorgen dat ik diegene in zijn waarde laat. Bij een cartoon probeer ik het onderwerp, of dat nu een zwak beleid van een wethouder is of het geweldige succes van een burger, te vergroten tot humoristische hoogte, waarbij ik mijn best doe om de persoon in kwestie niet te kwetsen. Dat is niet altijd even makkelijk omdat mensen niet allemaal op dezelfde manier kijken naar een afbeelding zoals de tekenaar heeft bedoeld.”
Heeft u wel eens meegemaakt dat een spotprent verkeerd geïnterpreteerd wordt?
“Ik heb wel eens een tekening moeten maken voor De Gooi en Eemlander over een nieuwsartikel dat over de Islamitische bevolkingsgroep ging. Ik had voor dat artikel een groep Islamieten getekend en sommige personen wat rugzakjes gegeven. De rugzakjes werden gezien als een bomgordel terwijl het gewone tasjes waren. Er is toen geklaagd bij de krant over mijn tekening. Zo zie je maar weer dat het ook heel erg afhankelijk is van hoe men naar de dingen kijkt. ”
Wat is uw mening over de docent die moest onderduiken?
“De spotprent waar de docent voor moest onderduiken heeft een vrij schrijnend onderwerp, iets wat ik niet doe. Je mag je mening vrij uiten, maar als iemand zich aangesproken voelt en er vervolgens op deze manier mee omgaat, raakt dat mij enorm, maar dat wil niet zeggen dat ik mijn onderwerpen en mijn tekenstijl ga veranderen.”
Denkt u dat er een reden is waarom er nu zo een enorme discussie over de spotprenten is?
“Af en toe steekt een discussie over zulke cartoons de kop weer op. Kijk maar wat er afgelopen week in Frankrijk is gebeurd en ook Wilders was weer laatst in het nieuws. Dat gebeurt zo nu en dan, daar kan je gif op innemen. Het zijn maar plaatjes, dat is het ook wel weer. Eigenlijk is het gewoon iemand die een beetje leuk kan tekenen en een grap maakt. Er is nu veel discussie over en over drie of vijf jaar speelt het ook weer op, ik denk dat dat altijd wel zal blijven.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *