Sint Maarten vieren anno 2020

Sint Maarten vieren anno 2020

De mand met de traktaties van Mevrouw Alblas (Foto: Marit Alderhout)

“11 november is de dag, dat mijn lichtje branden mag”, Sint Maarten dus. Toch zijn er tegen de adviezen van de gemeente Hilversum en de overheid in een aantal kinderen te vinden in de Hilversumse straten. Kinderen die samen met hun ouders langs de deuren gaan om te zingen voor Sint Maarten. Dit jaar dus tóch gewoon een klein feestje in Hilversum, ondanks de adviezen om het een jaar over te slaan vanwege de coronamaatregelen.

Een klein groepje kinderen belt aan, een oudere dame doet open. “Sint Maarten, Sint Maarten alle koeien hebben staarten…”, zingen de kinderen. De bewoner, mevrouw Alblas (67) die liever niet haar hele naam wilt noemen omdat er veel nativiteit heerst rond dit onderwerp in Hilversum, heeft een “coronaproof” traktatie gemaakt. Op een tafeltje voor haar deur zet ze een mand neer waar de kinderen zelf een zakje chips uit kunnen pakken, zoals zij zegt: “Geheel coronaproof dus.” 

Mevrouw Alblas vertelt dat ze het leuk vindt dat er nog kindjes komen. “Wij hebben het toch zo goed geregeld?” en ze wijst naar de mand met de traktaties. Op het raam hangt er een uitdeelzakje chips, zo wil de familie duidelijk maken dat ze hier Sint Maarten vieren. Het gaat mevrouw Alblas niet om de hoeveelheid kinderen die langskomen, het gaat om het idee. “Wij doen er net zoals andere jaren aan mee. Wij gunnen de kinderen dit feestje, het is nog een van de weinige dingen die we nog kunnen vieren”, aldus mevrouw Albas. Ze voegt er aan toe: “Wie het wil vieren doet het, wie niet dan niet. Iedereen is hier vrij in.”

Er zijn veel wisselende reacties op de viering van Sint Maarten dit jaar. Een mevrouw, die liever niet haar naam wilt noemen, gaf aan dat ze het schandalig vindt dat ouders niet naar de gemeente luisteren. Toch zijn er ook mensen die wel langs de deuren zijn gegaan dit jaar, zij willen dit feestje niet aan hun kinderen voorbij laten gaan. De mensen die wel een snoepje willen uitdelen, hebben een coronaproof oplossing bedacht. Een mandje met snoep op een tafel ver van de voordeur vandaan bijvoorbeeld, net zoals mevrouw Alblas. 

In de Hilversumse straten in de buurt zuid, zijn niet veel ouders met kinderen te vinden. Ouders die het wel vieren, doen het dan gewoon wat dichter bij huis dit jaar, zoals alleen langs bij de buren. Wat er dit jaar ook gebeurde rond de Hilverstweg, was dat er allemaal kinderen in hun eigen vooruit gingen zingen, om op deze manier toch Sint Maarten samen te vieren.

Mevrouw Boogers (44) gaat langs één adres samen met haar twee kinderen. Zij wonen sinds kort in Hilversum, Boogers voegt toe: “Bij ons werd het altijd groots gevierd en nu is het al wennen dat we hier wonen en wordt het ook nog eens afgeraden.” Haar zoon, van elf jaar, kijkt met een teleurgestelde blik. Mevrouw Boogers gaat verder: “We waren het eigenlijk niet van plan om te vieren, maar ik hoorde dat wij hier even mochten aanbellen.” Dit jaar mogen haar kinderen thuis, in huis, snoepjes gaan zoeken om het op deze manier toch een beetje te vieren.

(Eindredactie: Pien van de Ven)

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *