Het Gooisch Kookboek; van kreeft tot saté

Het Gooisch Kookboek; van kreeft tot saté

De eigenaar van ’T Gooisch Friethuys Martin Houwen (48) brengt 1 december het Gooisch Kookboek uit. In het boek bundelde hij 47 recepten van Gooische restaurants zodat, nu de restaurants zijn gesloten, iedereen thuis zijn favoriete recepten kan klaarmaken.

Tevreden laat Martin Houwen de opzet van het kookboek zien. Van elk deelnemend restaurant geeft de chef-kok, in twee bladzijdes, het geheim van een heerlijk gerecht prijs. Koks van bijvoorbeeld Mout, Chef aan de Werf, Boot en de Koperen Kraan. De recepten variëren van chique kreeft en coquilles tot doodgewone saté. “De gasten missen het uit eten gaan en de restaurants missen de gasten, zo breng je ze een klein beetje bij elkaar”, vertelt Houwen. “De opbrengst van het boek is voor de deelnemende restaurants, het is een kleine pleister op de wonde”, zegt Houwen. Met zijn verleden als sales- en bladmanager voor grote uitgevers, heeft Houwen voor dit originele idee zijn oude netwerk ingezet. “Iedereen was enthousiast”, zegt Houwen

Het initiatief moet ervoor zorgen dat mensen weer meer verbonden zijn en naar elkaar omkijken. “Tijdens de eerste lockdown was iedereen heel erg met elkaar bezig, terwijl in deze tweede lockdown iedereen wat meer met zichzelf bezig is. Koken vinden veel mensen leuk, ze kennen allemaal wel die ene kok, eigenaar of dochter die als serveerster werkt bij een van de deelnemers.”

Net voor sinterklaas, op 1 december, zal het boek te koop zijn bij onder andere Libris Voorhoeve, Primera, Hema, Albert Heijn en bij de restaurants zelf. Het boek is ook al te bestellen in de voorverkoop, waarmee je kans kunt maken op een gouden ticket. Zo kun je een gastronomische avond winnen bij een van de deelnemende restaurants. “Het is zo grappig, ik heb al elfhonderd exemplaren verkocht terwijl het nog nooit heeft bestaan, er is nog geen letter gedrukt”, lacht Houwen.

Volgend jaar wil Houwen terugkomen met een vervolg. “De horeca is in de komende jaren nog niet af van Covid.” Het volgende boek wordt dikker vertelt Houwen. “Ik had er nog wel veertig restaurants bij kunnen hebben.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *