Werkzaamheden om straatverlichting afstandbestuurbaar te maken

Werkzaamheden om straatverlichting afstandbestuurbaar te maken

Zoals in veel Noord Hollandse gemeenten, test systeembeheerder Liander de aankomende weken in Hilversum een nieuw elektriciteitsnetwerk. Veel preciezer gaat het om het besturingssysteem dat de lantaarnpalen aanstuurt. Vanaf 16 november wordt het netwerk aangelegd en de werkzaamheden zullen tot ongeveer 20 december duren, als alles volgens planning gaat.

“Het gaat om een heel nieuw besturingssysteem”, laat Peter Hofland, de lokale persvoorlichter van netwerkbeheerder Liander weten. “Ook het netwerk moet met zijn tijd meegaan. Met dit vernieuwde OV-besturingssysteem kunnen we de lantaarnpalen op afstand besturen. Dat is natuurlijk een handige verbetering van het netwerk, een goede ontwikkeling.”

“Dit slimme netwerk laat gemeenten veel preciezer bepalen waar en wanneer de straatverlichting zijn werk moet doen, zelfs per wijk of per straat. En dat ook nog eens op afstand.” Met het vorige systeem werd er via de elektriciteitskabels een seintje doorgestuurd, maar de gemeenten zullen de lantaarnpalen binnenkort niet centraal hoeven aan te sturen “We zijn de aankomende vier weken bezig te controleren of het nieuwe besturingssysteem het oude kan overnemen”, aldus Hofland.

Veel mensen denken dat het om storingen gaat maar de woordvoerder laat expliciet weten dat dat het hier niet het gaval is, maar om verbeteringen die doorgevoerd moeten worden. Lainder gaat dus de oude besturingskastjes vervangen om het besturingssysteem te laten werken.

Door het overschakelen naar het “slimme systeem” is het goed mogelijk dat er extra ongemakken zullen zijn, “Dat is perfectioneren.” Het is bijvoorbeeld erg waarschijnlijk dat de straatverlichting overdag aanstaat, of ‘s nachts helemaal niet, laat de netbeheerder op Instagram weten.

Wanneer een storing zich voordoet wordt er gevraagd dat te melden. Dat kan via het contactformulier van de gemeente. U vindt dit formulier via de onderstaande link: https://www.hilversum.nl/Formulieren/Online_formulieren_niet_e_dienst/Straatverlichting_Liander

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *