Hilversum

Selecteer Pagina

De Hilversumse stationshal staat 15 mei tijdelijk in thema van de Nakba dag.

De Hilversumse stationshal staat 15 mei tijdelijk in thema van de Nakba dag.

Protestgroep HilvesumforPalestine tijdens de sit-in Foto: Suze de Jager

De actiegroep HilversumforPalestine organiseert een vredige sit-in om het begin van de Palestijnse oorlog in 1948 te herdenken. Maar wat komt erbij kijken zodat Hilversummers hun stem op deze manier kunnen laten horen? ‘’Communicatie tussen de partijen is belangrijk.’’ Verteld de plaatselijke politie

Diverse partijen in Hilversum stimuleren het grondrecht om de stem van het volk te laten horen via een vredig protest, maar om dit altijd goed te laten verlopen komt er meer bij kijken dan op het eerste oog lijkt. Al eerder heeft HilversumforPalestine openbare steun geboden aan de Palestijnen, maar dit ging niet altijd veilig. Om dit risico bij de sit-in van 15 mei te voorkomen zijn er een aantal belanghebbenden in de stationshal aanwezig. Een van deze partijen is de gemeente van Hilversum, Mariska de Gooijer werkend als veiligheidsmanager bij de gemeente Hilversum is onder andere aanwezig bij de demonstratie. ‘’Ik kom altijd even kijken naar de demonstraties, om uiteraard de veiligheid in de gaten te houden, maar ook om te zien of de belangen van de betrokken partijen behartigd zijn.’’ Dit gaat namelijk niet even makkelijk, de eerste taak is om de demonstraties een plek te geven, maar is dit altijd wel mogelijk als de omgeving niet altijd even veilig is?

‘’Bij een aanvraag van een protest kijken we altijd naar de veiligheidsrisico’s, maar we kunnen nooit volledige controle hebben over de uitkomst van de situatie. Deelt De Gooijer. ‘’Het grondrecht van de burger om veilig een mening te kunnen uiten staat altijd vooraan, het is dan aan de politie en de gemeente om dit te faciliteren.’’ En om dit tot uiting te laten komen is goed contact met de politie essentieel, ter plekke kan er namelijk pas worden ingegrepen bij strafbare feiten. Het risico dat hierbij komt, is dan een snelle escalatie. ‘’Het is lastig om te zien hoe snel iets zal uitgroeien tot geweld, in het geval dat er niet genoeg politie aanwezig is moeten we deze optrommelen uit andere gemeentes, en of dit allemaal op tijd kan gebeuren is maar de vraag.’’ Deelt het gemeentelid.

In het verleden zijn leden van de Hilversumse protestgroep weleens aangevallen, om dit te voorkomen hebben zij in de groep zelf een interne schakel om op de security te letten. Naast de groen, rode en zwarte kleuren van de sit-in springen er ook een paar neon gele hesjes bovenuit, namelijk de stewards. In de huidige tijd van telefoons en het snelle mediaverkeer delen de hesjes aan het begin dan ook een duidelijke boodschap. ‘’In het geval dat je je bedreigd voelt, pak je telefoon erbij en begin met filmen!’’ Daarnaast letten ze op omstanders die te dichtbij komen en houden bedreigende situaties op een afstand. De opkomers voor Palestina laten zich door het risico van een gevaarlijke situatie niet afleiden van hun doel. ‘’We vinden het schokkend dat we worden aangevallen, maar onze kerngroep is echt doel strevend om op te komen voor Palestina, ondanks aanvallen.’’ Verteld woordvoerder en medeoprichter Cian Bramwell.

Het doel om steun te bieden aan de Palestijnen resoneert met de toeschouwers in de stationshal, de Palestijnse vrouw Rasha kijkt samen met haar zoon en man toe op de wapperende vlaggen van het land dat ze lang geleden is ontvlucht. ‘’Het is bizar om van een afstand te zien wat er allemaal gebeurt, en al helemaal dat de nieuwe generaties nog steeds worden geconfronteerd met het leed van de vorige eeuw.’’ Verteld Rasha, ‘’Het is goed om de toenemende steun te zien, ik hoop dat Nederland hiernaar zal luisteren en opkomt tegen de zionistische agenda.’’ Deelt de toeschouwster.

In dit interview spreekt Suze de Jager met Cian Bramwell, medeoprichter en -organisator van HilversumforPalestine. Hij legt uit waar zij aan denken bij het organiseren van zo’n protest en hoe hij de toekomst ziet in een Nederland dat steeds rechtser wordt.

Over de auteur

Suze de Jager

Laat ik mij even voorstellen, mijn naam is Suze de Jager (19) en ik ben eerstejaars student aan de School Voor Journalistiek. Ik houd erg van hockey, muziek en leuke dingen ondernemen. Zelf ben ik erg gemotiveerd, enthousiast en druk bezig met het verbreden van mijn journalistieke kennis. Eerst wil ik zoveel mogelijk ervaring opdoen als allround-journalist waarna ik mij zal gaan specialiseren in een specifiek werkgebied.