Museumliefhebber kan zijn hart weer ophalen in museum Hilversum

Museumliefhebber kan zijn hart weer ophalen in museum Hilversum

Foto: Robin Zweep

Musea, bibliotheken, theaters en bioscopen zijn weer geopend. Het loopt nog geen storm in museum Hilversum, maar men is blij weer geopend te kunnen zijn. Tijdens de lockdown is er niet stilgezeten maar gewerkt aan het voorbereiden van nieuwe tentoonstellingen. De museumliefhebber kan zijn hart weer ophalen.

Op de eerste dag van de heropening hangt er een rustige sfeer in het museum. Om de 10 minuten komen er kinderen met hun ouders binnen om de slaapkamer van sinterklaas te komen bezoeken. De oudere bezoekers zijn meer geïnteresseerd in de fototentoonstelling ‘Circle of Life’. Twee bezoekers van de fototentoonstelling vertellen: “Het is heerlijk om weer naar het museum te kunnen gaan, wij hebben vandaag een bijzondere dag en zijn blij dat het museum weer open is. Wij hebben het echt gemist. Wij gaan regelmatig naar dit museum en komen hier uit de buurt. De tentoonstelling ziet er mooi en gevarieerd uit.”

Medewerker van het museum, Odette Rabeling, is blij dat ze weer aan het werk kan. “Ik heb de mensen hier wel gemist. Mensen vinden het leuk dat ze weer wat kunnen doen, want zoveel is er nu niet.” We hebben nu een combi tussen de kamer van Sinterklaas en de fototentoonstelling ‘Circle of Life’. Er komen heel veel kinderen af op de Sinterklaas kamer. Scholen kunnen reserveren en leerlingen kunnen dan met hun klas komen kijken.”

Stef van Breugel (66), directeur van museum Hilversum, vertelt dat hij in de tussentijd hard heeft doorgewerkt met het voorbereiden van nieuwe tentoonstellingen, die nog gaan komen. “Dat gaat altijd door. Tijdens de lockdown hebben we de sinterklaas slaapkamer ontworpen. Dat is voor ons de eerste keer en we hadden dat eigenlijk niet gepland. We hebben er nu echt een tentoonstelling van gemaakt. Mensen stonden vanochtend niet in de rij en het bezoekersaantal is normaal en hetzelfde gebleven.”

“Wij hebben vier tijdslots en er mogen per tijdslot 30 mensen in het museum aanwezig zijn. Bij ons hoef je niet verplicht te reserveren, maar mag je ook spontaan langskomen. Mensen moeten wel hun naam geven en verklaren dat ze gezond zijn.” De museumdirecteur vertelt dat hij dat een goed systeem vindt. “Ik vind dat mensen er heel goed op gereageerd hebben. Je ziet wel dat de oudere bezoeker tussen de 60 en 75 nu in belangrijke mate weg blijft, maar Van Breugel denkt niet dat dat door het online reserveren komt. “Het heeft meer te maken met de voorzichtigheid van deze doelgroep rondom het coronavirus”. Van Breukel vind dat mensen die afzeggen dit goed laten weten: “Dan komt er een plek vrij voor anderen.”

“In ons museum is het verplicht om een mondkapje te dragen, dat is meer mijn eigen regel vertelt Van Breugel. Officieel is het vanaf 1 december verplicht. “Het museum loopt hier alvast op vooruit. Dankzij subsidie van de gemeente heeft het museum deze financieel moeilijke tijd doorstaan.” Het verschil met de eerste lockdown is volgens Van Breugel dat er nu meer bekend is en er beter op geanticipeerd kan worden.

Foto: Robin Zweep

Foto’s: Robin Zweep

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *