De jacht op de Gluurpietjes is gestart

De jacht op de Gluurpietjes is gestart

Gluurpietjes te koop bij Brads Design (Foto: Coby Vreeken)

Na de berenjacht is er nu, geheel in het Sinterklaasthema, een Gluurpietenjacht. Sinterklaas is namelijk weer in het land samen met zijn Pieten en zijn paard Ozosnel. Wel is het kinderfeest dit jaar anders dan anders, vanwege het coronavirus. Daarom heeft Els Rooijakers een feestelijke landelijke buitenspeurtocht georganiseerd voor kinderen.

In Hilversum is deze jacht dus ook: “Zo zijn er ongeveer vijftig Gluurpieten in Hilversum te vinden”, aldus Eleni Witteveen (32), eigenaar van de Facebook-groep: ‘Pietenjacht Hilversum en meer voor kinderen in coronatijd’. “Iedereen kan een Gluurpietje op zijn of haar raam plakken”, aldus Witteveen.

Tessa Puijk van Wijngaarden (40), eigenaar van de Facebook-groep: ‘Gluurpietjes het Gooi’, is het aanspreekpunt voor de pietenjacht in omgeving het ’t Gooi. De kaart die zij maakt, met daarop aangegeven waar de Gluurpieten verstopt zitten, is een hulpmiddel zodat de ouders een eigen route kunnen maken om te lopen. Van Wijngaarden vertelt: “De kinderen zoeken de Pietjes, als ze er eentje hebben gevonden dan moeten ze een opdracht doen.” Een opdracht is dan bijvoorbeeld: maak tien paardensprongen net zoals Ozosnel bij het zien van je eerste Pietje, zing een sinterklaasliedje bij je derde Pietje of bij het vijfde Pietje hinkel je de weg naar het volgende huis. Voor tijdens de wandeling is er ook een kaart waarop je de Pietjes kan afstrepen.

Doordat dit een landelijke speurtocht is geworden, zijn er ook verschillende verkooppunten. Els Rooijakkers (64), bedenker van de Gluurpietjes vertelt: “Ik vind het erg verdrietig dat mensen er een slaatje uit proberen te slaan, ze verkopen de Gluurpietjes met een belachelijke hoge prijs, dat is niet de bedoeling.” 

De berenjacht, de voorloper van de Pietenjacht, was een groot succes. Het doel van deze Gluurpietenjacht: “Dat kinderen samen met hun ouders naar buiten gaan, lekker zoeken en opdrachten maken”, aldus Rooijakkers. “Het ‘geheim’ is denk ik dat het voor een beetje vrolijkheid zorgt in deze rare tijden”, voegt Rooijakkers nog toe.

Rooijakkers was de beer die op haar raam hing beu, ze wilde wat anders. “Ik was spontaan op het idee gekomen om iets met de Sint te doen”, aldus Rooijakkers. Ze voegt eraan toe dat het haar een extra drijfveer gaf omdat er voor de kinderen weinig leuks is dit jaar, geen intochten en geen sinterklaasbezoekjes op het werk van papa of mama. Rooijakkers heeft het, toen nog het genoemde Pietje op haar raam geplakt. “Ik heb het destijds in een Facebook-groep gezet, hier in de omgeving Uden, met de oproep: ‘Wie doet er nog meer mee'”, vertelt Rooijakkers. Hier kwamen vervolgens zoveel leuke reacties op, waardoor ik toen het Pietje ‘Gluurpietje’ heb genoemd. Het sloeg aan, er kwamen meer en meer leuke reacties binnen. Rooijakkers is na de vele positieve reacties een klein bedrag voor de Gluurpietjes gaan vragen, puur om de materialen te vergoeden van de stickers: “Drie euro kosten de Gluurpietjes nu, waarvan één euro voor het goede doel is.”

Gluurpietjes-deelfoto1-

Foto: Anja van Kommer en Coby Vreeken

(Eindredactie: Pien van de Ven)

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *