Regisseur Andries Kooijman: “Televisie geeft veel plezier, maar wees kritisch!”

Regisseur Andries Kooijman: “Televisie geeft veel plezier, maar wees kritisch!”

Om extra aandacht te besteden aan de invloed die televisie kan hebben, vieren de Verenigde Naties elk jaar op 21 november de Wereld Televisie Dag. Ter gelegenheid van deze internationale dag vertelt de Hilversumse regisseur Andries Kooijman (51) over het vak waar hij al meer dan 25 jaar ervaring mee heeft: “Ik vind dat iedereen vanaf jonge leeftijd al moet begrijpen hoe televisie gemaakt wordt.”

Foto: Andries Kooijman (aangeleverd)

“Op het moment dat je iets ziet op televisie, moet je niet gelijk aannemen dat het waar is. Je moet zelf op onderzoek uit. Over hoe de camera’s geplaatst worden, wat voor beeld er gemaakt wordt en wat voor effect dat heeft op jou als kijker. Televisie brengt heel veel plezier, maar wees ook af en toe kritisch! Neem niet direct alles wat je ziet of hoort op televisie aan als waar. Het is heel belangrijk om te snappen wat het medium kan en doet.

Het mooiste aan televisiemaken is dat ik jou als kijker echt even ergens anders kan laten zijn. Ik heb bijvoorbeeld meegewerkt aan TeleKids en je kan je voorstellen dat zo’n zaterdagochtend heel anders is voor een kind als er iets leuks op televisie is. Dat is iets bijzonders. Er zijn natuurlijk ook een hele hoop andere programma’s, zoals nieuwsprogramma’s. Die zijn voornamelijk informatief. Sommige scholen passen hun lessen ook aan op televisieprogramma’s. Ik denk dat televisie op dat gebied een hele hoop goed doet en voorlichting geeft. Deze voorlichting is bijvoorbeeld te merken tijdens de uitzendingen van de persconferenties over het coronavirus van Rutte en de Jonge.

Ik geloof dat televisie belangrijker is geworden in coronatijd. Meer mensen zijn thuis, zetten vaker de televisie aan en halen nu meer nieuws van de televisie. Tegenwoordig is president Rutte een kijkcijferkanon! Anders dan bij een geschreven medium, kan je bij televisie gelijk dingen in actie zien. Je hoort mensen praten over belangrijke zaken. Televisie bereikt mensen dus op een makkelijke manier. Iedereen heeft dan ook nog een televisie en ik denk dat 80% van de Nederlanders ‘s avonds wel even de televisie aan heeft staan. Inmiddels behoort het uitgesteld kijken ook tot de mogelijkheden. Je kan televisieprogramma’s kijken op het moment dat het jou uitkomt. Dat zou kunnen betekenen dat we over een tijdje van drie naar twee netten moeten gaan, omdat er maar een beperkte hoeveelheid geld is. De televisie zit dus in een nieuwe fase.

Dit merk je ook aan de techniek die achter de programma’s zit. Koffietijd wordt bijvoorbeeld geregisseerd vanaf het Mediapark in Hilversum, terwijl de studio in Amsterdam zit. Daarnaast moeten we in coronatijd anders omgaan met de gasten voor televisieprogramma’s, dus we moeten ze op een andere manier de studio binnenhalen. Dat gaat nu onder andere via netwerkverbinding. Toch zijn de basisonderdelen in televisieprogramma’s hetzelfde zijn gebleven. Ik heb Hart van Nederland opgestart en bij dat programma was menselijke emotie een belangrijke factor om onze kijker te bereiken. En die emotie – daar zijn mensen nog steeds naar op zoek.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *