Hoop op herbouwen Verkeershuisje nog niet opgegeven

Hoop op herbouwen Verkeershuisje nog niet opgegeven

Foto: Streekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum

Ondanks dat de gemeente Hilversum herbouw van Dudoks Verkeershuisje niet in de begroting van 2021 heeft opgenomen, bestaat de hoop op een nieuw Verkeershuisje nog steeds. De bezuinigingen weerhouden GroenLinks-raadslid Peter Veenendaal, initiatiefnemer van dit project, namelijk niet om verder te denken over het project. “We gaan nu kijken wat een goede locatie zou zijn buiten het stationsgebied”, aldus Veenendaal. 

“De raad was vorige week vooral bezig met de begroting, de economische gevolgen van corona en bezuinigingen”, vertelt Veenendaal. “Dat is geen goed klimaat voor een plan als dit.” Toch is hij zeker dat het Verkeershuisje uiteindelijk herbouwd zal worden. “De pessimisten denken meteen dat er tonnen overheidsgeld in gestoken moet worden, geld dat er niet is. Maar zover waren we nog helemaal niet. En als je het slim doet, hoeft het de gemeente niks extra’s te kosten. Dat Verkeershuisje komt er op den duur echt wel.”

Dudoks karakteristieke VVV-kantoor werd vijftig jaar na de opening in 1921 gesloopt. Het Verkeershuisje, zoals het in de volksmond werd genoemd, was een van Dudoks eerste scheppingen. De belangrijkste onderdelen, bouwtekeningen en foto’s zijn wel bewaard gebleven. Veenendaal kwam eind oktober met het idee om Dudoks Verkeershuis te herbouwen. Het zal dienen als een onderkomen voor de hedendaagse VVV. Tegelijkertijd wordt het een eerbetoon aan de beroemde architect Dudok. 

Momenteel kijkt Veenendaal naar een goede locatie voor het Verkeershuisje. Het zal dus hoe dan ook niet op de oorspronkelijk bedachte locatie herbouwd worden. “Omdat de gemeenteraad al eerder had ingestemd met de invulling van het nieuwe stationsgebied, vonden sommige partijen dat ik te laat was met het voorstel”, legt Veenendaal uit. “Daar hebben ze wel een punt.” Nadat uit een onderzoek van wethouder Arno Scheepers bleek dat het Verkeershuisje niet in de bestaande plannen paste, heeft Veenendaal zijn motie om het huisje te herbouwen in het stationsgebied ingetrokken.

Veenendaal vertelt dat hij teleurgesteld, maar niet ontmoedigd is. “Ik heb veel enthousiaste reacties gekregen binnen de raad, van de wethouder en van heel veel Hilversummers.” Philippine Mochel, coördinator Dudok Architectuur Centrum, bevestigt dat de hoop op een nieuw Verkeershuisje nog niet is opgegeven. Op 19 november is in het DAC een tentoonstelling over Dudoks Verkeershuis geopend, in samenwerking met Peter Veenendaal. Het DAC wil zo Hilversummers stimuleren om onderzoek te doen naar een Verkeershuisje 2.0. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *