Musicus Han-Louis Meijer: “Ik mis vooral het persoonlijk contact.”

Musicus Han-Louis Meijer: “Ik mis vooral het persoonlijk contact.”

Foto: Han-Louis Meijer (aangeleverd)

Ter gelegenheid van de Dag van de Muzikanten, 22 november, vertelt klassiek pianist en dirigent Han-Louis Meijer (64) over het grootste gemis die muzikanten moeten beleven door de coronacrisis: persoonlijk contact met het publiek. Toch moeten muzikanten zich volgens Meijer niet laten ontmoedigen. “Muzikanten moeten zelf op zoek naar alternatieven”, zegt Meijer.

“De wereld heeft een enorme behoefte aan muzikale verstrooiing, maar die is er op dit moment niet op z’n best. Je kan wel de radio aanzetten, maar geluid door speakers is toch echt anders dan het geluid in een concertzaal. De koren die ik begeleid, hebben daarnaast een heel sociaal-maatschappelijke functie. Het grootste gemis op dit moment is het feit dat wij geen contact kunnen maken met het publiek. Persoonlijk contact is een groot onderdeel van ons vak. Het publiek geeft altijd bepaalde spanningen. Dat is het verschil met thuis spelen. Je bent weliswaar mensenwerk en je moet risico’s durven nemen tijdens een optreden, maar als ik bijvoorbeeld drie foute noten speel, kan iedereen dat horen. Het spelen voor mensen geeft dus een zekere spanning. Toch is de respons van de mensen in de zaal tijdens het concert heel bevredigend. Als muzikant hoor je het publiek reageren. Zodra ik een lied heb geëindigd en mijn vingers nog op de pianotoetsen zijn, houdt iedereen zijn adem in. Tot mijn handen de toetsen verlaten, dan klinkt er een grote zucht door die zaal. Zo erg beleven mensen de muziek mee. Dat is het allermooiste moment van een optreden. 

Het belangrijkste van muziek maken is dat je in staat bent om je verhaal te vertellen. Ik ben klassiek pianist, wat betekent dat ik werk vanuit muziekstukken van bekende componisten. Deze componisten hebben de muziek uiteraard met een bedoeling op papier gezet, want ze zetten niet zomaar nootjes op papier. Die emotie van de componist is de basis waar vanuit ik vertrek en waar ik mijn eigen persoonlijke indrukken aan toevoeg. En als het publiek dát hoort… Daar doen we het voor! 

Ik denk dat muzikanten in coronatijd zelf op zoek moeten gaan naar alternatieven. Want, laat ik het zo zeggen, je bent als musicus nooit klaar. Zeker als klassiek musicus, je moet je kunde onderhouden. Dus op het moment dat je niet kan optreden met een nieuw product, zoals nu het geval is, kan je veel meer doen aan zelfstudie, om je product nog beter te maken. Je kan ook een weg inslaan met een nieuw product, die je na de coronacrisis naar buiten kan brengen op een podium. Ik ben ook artistiek leider en dirigent van twee koren, maar bijvoorbeeld online repeteren gaat niet. Er zit een vertraging in iedereens computer, ik heb nog nooit zo’n rotzooitje gehoord! Er zou dit jaar meer bekendheid mogen worden gegeven aan de Dag van de Muzikanten, zolang het maar niet één grote geweeklaag wordt van wat wij, muzikanten, allemaal niet meer kunnen in coronatijd. Het coronavirus, daar hebben we nou eenmaal mee te maken. Heel veel mensen lijden daaronder, niet alleen de toonkunstenaars. Het is gewoon niet anders.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *