Jeroen Sturing: “Zonder de podcast had ik mijn vriendin minder goed begrepen”

Jeroen Sturing: “Zonder de podcast had ik mijn vriendin minder goed begrepen”

Jeroen en Claire te gast bij een bruiloft (aangeleverd)

Jeroen Sturing (24) en Claire de Groot (21) maken samen de podcast Stoorzender, waarin zij met (ervarings)deskundigen de persoonlijkheidsstoornissen van Claire onder de loep nemen. Claire krijgt dagelijks te maken met symptomen van depressie en dwang, die na een jaar Stoorzender beter te begrijpen zijn voor Jeroen.

Hoe Jeroens relatie met Claire anderhalf jaar geleden van start ging, weet hij nog al te goed: “Toen Claire mij in het begin over haar problemen vertelde, wist ik niet wat ik mij erbij moest voorstellen. De hevige verliefdheid zorgde ervoor dat haar depressie en dwangstoornis waren weggeëbd en dat wij beiden alleen de leuke dingen voor ogen hadden.”

Na een aantal maanden verdwenen de roze zonnebrillen, waardoor Jeroen het besef van de problemen van Claire kreeg: “Ik maakte mij steeds meer zorgen toen zij stiller werd en zichzelf steeds meer terugtrok. Op een gegeven moment, in februari, belde haar psychiater op om te vertellen dat ze een datum had genoemd om een einde aan haar leven te maken, met kort daaropvolgend de methode. Op dat moment stond mijn wereld stil, ik kon het niet geloven.”

Toen Claire en Jeroen een relatie kregen, liep Jeroen voor zijn opleiding Journalistiek stage bij NPO-kicks, waar destijds veel podcasts worden gemaakt. “Zelf luisterde ik al veel naar podcasts, dus het idee om een podcast te maken over de psychische problemen van Claire was iets wat daaruit voortvloeide.”

Claire beter kunnen begrijpen was het doel van de podcast volgens Jeroen: “Het is zo ongrijpbaar als je er zelf niks mee te maken hebt, dus dit had ik op dat moment nodig om haar beter te kunnen helpen.” Elke podcast wordt er samen met zowel deskundigen als omstanders van de ‘patiënten’ een andere stoornis of aandoening besproken. “Ik zie het als een leerweg, die ik samen met de luisteraars afleg. De verhalen en tips die worden benoemd in de podcasts kan ik vervolgens toepassen op Claire.”

In de podcast over autisme kregen Jeroen en Claire het boek van Bianca Toeps Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit aangeraden. “Toen wij dit lazen vielen de puzzelstukjes in elkaar, Claire is gewoon autistisch. Wij denken dan ook dat de problemen van Claire hieruit voortkomen.” In januari wordt de diagnostiek naar autisme bij Claire gestart. Toch weten de naasten van Claire nu beter hoe ze met haar moeten omgaan: “Overprikkeling bij autisme is iets wat voorkomen moet worden. De gordijnen op tijd dicht doen of ’s ochtends de lampen niet fel te laten branden, zorgt voor meer rust in haar hoofd.”

“Ach wat zielig voor zo’n jochie, zij had nooit een relatie met hem mogen beginnen”, luidt een reactie op Facebook. Naast de vele positieve reacties krijgen Claire en Jeroen ook negatieve reacties, iets waar Jeroen niks om lijkt te geven: “Ik hou heel erg veel van Claire, dus ik laat mij hierdoor niet beïnvloeden. Ze is het waard voor mij, dat is iets wat ik duidelijk wil hebben.”

Na een jaar Stoorzender spreekt Jeroen optimistisch over de toekomst. Krachten bundelen met mensen uit de psychische gezondheidswereld en zo veel mogelijk mensen bereiken is hetgeen waar hij op doelt. Op lange termijn denkt het koppel aan het geven van gastcolleges op scholen, het maken van podcasts voor kinderen en het uitbrengen van boeken. “Zo veel mogelijk mensen helpen en het onderwerp bespreekbaar houden, dat is ons doel.”

Eindredacteur: Robin Zweep

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *