De oplossingen voor minder sporten en bewegen onder jongeren

De oplossingen voor minder sporten en bewegen onder jongeren

Foto: Pepijn Lochtenberg (aangeleverd)

Het NOC*NSF heeft onlangs bekend gemaakt dat jongeren tot achttien jaar te weinig sporten en bewegen. Dat blijkt uit een onderzoek van MarketResponse in opdracht van twintig verschillende gezondheidsfondsen. Ook voelt maar 25% van de jongeren zich aangemoedigd om te bewegen. “Sporten en bewegen vergt activiteit en initiatief nemen. Je moet daar een bepaalde motivatie voor hebben.” Pepijn Lochtenberg (35), Hilversumse sportpsycholoog van Coach2score, deelt zijn op visie op dit probleem.

Waarom denkt u dat jongeren de afgelopen jaren steeds minder sporten en bewegen?

“Wat ik mij kan voorstellen, is dat er steeds meer alternatieven voor sporten en bewegen zijn. Als je kijkt naar de mogelijkheden om te gamen, video’s op YouTube te kijken of allerlei andere vormen van vermaak, dan denk ik dat het aanbod waar je uit kan kiezen enorm is toegenomen. Dat zou een reden kunnen zijn waarom jongeren minder sporten en bewegen.”

We weten dat de coronaregels een aantal beperkingen opleggen. Toch gaan jongeren op dit moment niet veel sporten. Hoe denkt u dat dit komt? 

“Ik kan mij indenken dat er situaties zullen zijn dat iemand uit angst voor corona of met kwetsbare mensen in de omgeving oppast. Diegene wil niet te veel in contact komen met anderen en gaat dus minder sporten. Ook kan het in sommige situaties een financiële afweging zijn. Het kan door corona financieel onzekerder worden bij mensen thuis. Dat kan invloed hebben op de vraag of de sporttrainingen nog wel betaald kunnen worden.”

Missen jongeren rolmodellen om gemotiveerd te raken in coronatijd?

“Het is nu lastiger om veel verschillende sporten op televisie of naar goede spelers in je regio te kijken, omdat er nu bijvoorbeeld geen tennistoernooien in de regio zijn. Waardoor je geen tennissers ziet spelen en dat je dan denkt: oh, dat wil ik ook! Aan de andere kant zien we nog wel wat sporten op televisie, zoals voetbal of wielrennen. Dus het zou wel een rol kunnen spelen.”

Wat zou structureel een oplossing kunnen zijn voor het probleem dat jongeren te weinig bewegen?

“Ten eerste denk ik dat het belangrijk is dat je op jonge leeftijd gewend raakt om veel te bewegen en daar plezier in te hebben. Ten tweede is het van belang dat er meer aandacht komt voor sporten en bewegen op school. Op scholen moeten er vaker vakleerkrachten worden aangenomen met liefde voor sport en bewegen die kinderen op een fijne manier ermee in aanraking laten komen.”

En wat zou een oplossing kunnen zijn op korte termijn voor dit probleem?

“In de gemeente Hilversum vind ik dat er hele goede dingen worden georganiseerd. Hier kun je bijvoorbeeld drie keer gratis kennismaken met verschillende sporten. Dit soort initiatieven zijn heel goed om het heel erg laagdrempelig te maken. Een andere oplossing zou kunnen zijn om bij de scholen sportclinics te geven in het voortgezet onderwijs. Zo kunnen leerlingen kennismaken met sporten en bewegen. Dat is iets wat door sommige sportverenigingen al hartstikke goed gedaan wordt. Wellicht kunnen scholen dan ook voorlichting geven over bewegen met als voorbeeld dat wandelen ook een vorm van beweging is en een stuk fietsen ook.” 

Eindredactie: Kaia Stafford

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *