College de Opmaat stopt ermee

College de Opmaat stopt ermee

Middelbare school College de Opmaat (foto: Marit Alderhout)

Vanaf aankomend schooljaar stopt de middelbare school College de Opmaat dat logischerwijs gevolgen heeft voor een deel van de leerlingen en docenten.  Vervolgens komt er een nieuwe school in het pand van de College de Opmaat, namelijk het Lucent College, dat voorheen het Savornin Lohman heette. Grote veranderingen dus wat betreft de middelbare scholen in Hilversum. De ene stopt, de andere verhuist en gaat vervolgens verder met een nieuw lessysteem en een nieuwe naam.

De middelbare school College de Opmaat in Hilversum stopt vanaf aankomende zomervakantie van 2021. Dit is besloten omdat er rondom Hilversum vier vmbo middelbare scholen zijn: De Brink (Laren), Groot Goylant, Hilfertsheem College en de Opmaat. Het Hilfertsheem College en College de Opmaat vallen allebei onder hetzelfde schoolbestuur, namelijk CVO ‘t Gooi. “Er is meer capaciteit dan vraag aan dit type onderwijs in de regio dus is het beter dat er dan één verdwijnt. Wij hebben daarom besloten om de Opmaat te sluiten”, aldus Dennis Roobeek (55), directeur-bestuurder van het CVO ‘t Gooi.  

De leerlingen die nu op de Opmaat zitten, die dus niet dit jaar hun vmbo-diploma halen, gaan vanaf het nieuwe schooljaar naar een andere vmbo-school in Hilversum behalve de huidige derdejaars. Deeny la Nooy (14), zij is derdejaars en zegt: “Ik hoop dat het niet heel erg verandert en dat de lessen gewoon nog een beetje hetzelfde blijven.” Als zij naar een andere school zou moeten gaan, zou zij het derde jaar nog een keer moeten doen. Nu hoopt ze dat ze volgend jaar haar vmbo-diploma mag halen, zonder dat ze dus een jaar extra in de derde moet zitten. Haar docent zorg & welzijn Jaap van Ginkel (58) onderbreekt haar en vertelt: “Wij hebben extra aangegeven dat wij willen dat deze derdejaars volgend jaar alsnog hun vmbo-diploma kunnen halen. Zo hoeven ze straks alleen nog maar de nieuwe vakken te volgen en af te ronden, hopelijk in een lokaal in het Lucent College. De overige lessen, de praktijklessen, kunnen dan gewoon gevolgd worden op het Hilfertsheem College. Zo hoeven de dan vierdejaars niet een extra derde jaar te doen, maar alleen van het vierde jaar de lessen en de examens.” Voor de huidige eerst en tweedejaars geldt hoogstwaarschijnlijk wel dat ze naar een andere school moeten. Hier wordt natuurlijk wel gekeken naar wat iedere leerling in zich heeft, kan die een niveau hoger, misschien lager, waar past deze leerling en waar gaat die dan heen? 

De leerkrachten die overblijven omdat de Opmaat stopt, worden verspreid over de drie scholen van CVO ‘t Gooi namelijk: het Comenius, Savornin Lohman (dat het Lucent College wordt) en het Hilfertsheem College. “Of dat we leerkrachten moeten gaan ontslaan? Dat weten we pas als we weten hoeveel nieuwe leerlingen het CVO ‘t Gooi trekt”, aldus Roobeek. Dit geeft natuurlijk hier en daar onzekerheid. Van Ginkel legt uit dat hij een contract heeft bij CVO ‘t Gooi en dat hij daardoor waarschijnlijk gewoon op een andere school moet gaan werken. “Ik geef al dertien jaar les op deze school en heb specifiek voor deze doelgroep gekozen. Nu verdwijnt zo gezegd deze doelgroep doordat andere scholen de leerlingen hebben opgeslokt. Mijn lessen Zorg & Welzijn worden niet gegeven op het nieuwe Lucent College omdat dat een havo/mavo school is, het is dus niet anders dan dat ik naar een op andere school moet”, aldus Van Ginkel. 

Bij het sluiten van de Opmaat komt er een schoolgebouw vrij, hier gaat Savornin Lohman zich vestigen. Dat vanwege het verouderde gebouw van Savornin Lohman zelf. “Het gebouw van de Opmaat is erg mooi, die willen we behouden”, aldus Roobeek. Savornin Lohman gaat verhuizen, omdat er voor hun eigen schoolgebouw geen budget is vrijgemaakt voor renovatie. De school gaat vanaf dat moment verder onder een nieuwe naam: het Lucent College. Roobeek vervolgt: “We hopen hiermee een nieuwe onderwijsaanpak te kunnen aanbieden.” Zo is het Lucent College bijvoorbeeld zo ingericht dat de onderbouw huiswerkvrij is. Daarnaast kies je als leerling pas in de bovenbouw welk niveau je wilt gaan doen, havo of toch mavo. CVO ‘t Gooi streeft naar de verandering van een hechtere verbinding tussen haar scholen. Zo kunnen de leerlingen in de toekomst gemakkelijk wisselen van niveau als ze het niet meer aankunnen of een extra uitdaging willen.

(Eindredactie: Pien van de Ven)

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *