Ga op zoek naar het Licht

Ga op zoek naar het Licht

Deze kleurplaat wordt ingekleurd door de kinderen van de Van Hasseltschool. (Deze kleurplaat is digitaal ingekleurd door Marit Alderhout)

Het verhaal van het Licht vertellen. Dat is wat Anita Planje (50), één van de organisatoren, met deze vorm van het kerstverhaal die dwars door Hilversum Zuid gaat wilt bereiken. Voorheen een wandeling waarbij je naar binnen ging bij verschillende organisaties, terwijl je nu op zoek gaat naar zeventien kerststallen. “Het mooie is: dit jaar kan écht iedereen meedoen!”

Anita Planje legt uit dat het dit jaar anders is dan voorgaande edities. Het is nu geen wandeling op één avond maar een kerstspeurtocht verspreid over drie weken. De organisatie, netwerk Hilversum Zuid waarbij Planje werkt, wil er op deze manier voor zorgen dat er geen grote groepen op straat ontstaan. Dit jaar doen er maar liefst zeventien organisaties mee en hebben ze allemaal een eigen kerststal met daarbij een letter. “Sommige organisaties bouwen hun eigen kerststal en andere hangen een kleurplaat van een kerststal voor hun raam. Deze kleurplaten zijn ingekleurd door de kinderen van de Van Hasseltschool. Doordat de kerstspeurtocht is verspreid over drie weken kan iedereen zelf kiezen wanneer men gaat wandelen”, aldus Planje. Op de website van de organisatie staat hierover: “In je eigen tijd, op je eigen tempo: wel zo coronaproof!”

“In 2016 zijn we vanuit het netwerkoverleg Hilversum Zuid begonnen om het kerstverhaal te vertellen door middel van een wandeling. De deelnemende organisaties bouwden ieder een stukje van het kerstverhaal. De wandeling is ontstaan doordat er een vraag kwam vanuit de buurt: ‘Waarom doen we met kerst geen wandeling?’. Juist omdat dit idee zo vanuit de buurt komt vinden veel organisaties het leuk om er aan mee te werken”, vertelt Anita Planje enthousiast.

Voor corona was “Het kerstverhaal door Hilversum Zuid” op een geplande avond van 17.00 uur tot 19.00 uur. Anita Planje vervolgt: “Aan het begin van de wandeling was er een volkstelling, net zoals in het kerstverhaal, waarna iedereen vervolgens naar de volgende organisatie liep voor het volgende deel van het kerstverhaal. Tijdens de wandeling zag je dan verlichte fietsjes, kinderwagens, wandelaars, samen zijn we het Licht. De wandeling eindigde bij de Bethlehemkerk, daar werden warme dranken geschonken en was er gelegenheid om met de andere buurtbewoners te praten.” Het is niet zo dat het een optocht was, want de wandelaars konden zelf kiezen wanneer ze gingen starten met de wandeling. Het leuke aan deze avond, volgens Planje, is dat je bij verschillende organisaties binnen komt waar je anders misschien niet naar binnen loopt maar die wel herkenbaar voor je zijn, omdat ze allemaal in jouw buurt zitten.

Planje kaart aan dat er voor- en nadelen zitten aan het organiseren van het “Kerstverhaal door Hilversum Zuid” op de nieuwe manier. Zo legt ze uit dat het een voordeel is voor ouderen. Zij liepen andere jaren soms liever niet mee, omdat ze dan in het donker over straat moesten. Nu hoopt Anita Planje dus dat er dit jaar ook meer ouderen de route gaan lopen. “Wij hebben ook ons best gedaan om het niet alleen maar voor kinderen toegankelijk te maken”, aldus Anita planje. Waar je toch al snel aan denkt bij het woord speurtocht. “We willen juist dat het voor iedereen leuk is, zodat ook ouderen even een wandeling kunnen gaan maken”, vertelt Planje. Een nadeel van het organiseren op deze manier, is dat er minder verbondenheid in de buurt is. Anita Planje voegt toe: “Wij als organisatie hebben besloten om het op deze manier te organiseren om de mensen toch het gevoel van kerst mee te geven.” Zo voegt ze toe: “Het is in deze donkere dagen fijn om een wandeling vol licht te mogen organiseren met elkaar”. Het doel van de wandeling dat echter nu minder goed kan worden nagestreefd op deze manier. Is dan ook om voor verbondenheid te zorgen in de buurt, samen met de buurt dingen doen, elkaar beter leren kennen maar ook dat je elkaar beter kan vinden. Anita Planje woont zelf niet in deze buurt, een buurt verder zoals ze vertelde. “Dat maakt allemaal niets uit”, aldus Planje. Ze vertelt dat ze het een leuk initiatief vindt en dat ze daarom met liefde hier aan meewerkt. Anita Planje sluit af met de hoop dat het volgend jaar weer op de “normale” manier georganiseerd kan worden.

De wandeling is vanaf 14 december tot en met 6 januari 2020 te bewandelen.

Eindredactie: Pien van de Ven

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *