Er is weer leven op de Gijsbrecht

Er is weer leven op de Gijsbrecht

Hoewel de tafels binnen in Brasserie Mans nog strak zijn opgedekt om Franse gerechten op te serveren, draait het nu om het terras van het pand. Oliebollen, erwtensoep, worst en chocolademelk, allemaal in kerstsfeer. De gehele maand december staan de mannen van Mans, in samenwerking met Brasserie Wetterwille, op de Gijsbrecht van Amstelstraat om oliebollen en andere winterse delicatessen te verkopen.

Om elf uur ‘s ochtends zijn de vier mannen al flink in de weer. De zaak is door de maatregelen alweer een tijd dicht. Anderhalve week geleden is het concept bedacht. “Het personeel stond te springen om dit te doen”, zegt eigenaar Mans Schiffers (43). Met upbeat muziek op de achtergrond maken ze de voorzijde van de brasserie klaar voor de opening om twaalf uur. Ook liggen er cadeaupakketten gevuld met lokale lekkernijen zoals wijn, kaas, worstjes en ’T Gooisch Horeca Kookboek, om als kerstgeschenk te geven. Uit dozen halen ze saus en poedersuiker en zetten deze neer op de, met wit tafelkleed, gedekte tafels. Ondertussen lopen er verschillende voorbijgangers langs die even stilstaan en kijken, of om de mannen veel succes te wensen. “Mensen die langs komen lopen zijn heel positief: “Wat leuk dat jullie weer wat gaan doen.” of “Eindelijk is er weer leven op de Gijsbrecht”, vertelt Schiffers trots. Onder de oranje zonwering kan je naast eten en drinken ook genieten van de gezellige kerstsfeer. Kerstverlichting, een kerstboom en heaters maken de ervaring compleet. Zodra de stem van Mariah Carey door de luidsprekers komt, is de kraam klaar om de eerste gasten te ontvangen.

Rick Struik (33) maakt een vreugdedansje wanneer de eerste gasten aan de kraam staan. “Het is even verfrissend, het is heel anders. Voor mij voelt het als op de markt staan”, aldus Struik. De aftrap is met twee warme chocomel met slagroom. Binnen in de zaak warmen ze de chocomel op, om het vervolgens met trots aan de gasten te overhandigen. De gasten blijven bij de kraam staan, maken foto’s en drinken hun drankjes op. “Horeca heeft verschillende stijlen en niveaus, maar het hoofddoel is mensen bedienen, om mensen plezier te geven. Het maakt niet uit of je dat met een halve kreeft doet of met een oliebol. Het idee blijft hetzelfde”, vertelt Schiffers.

Inmiddels, twintig minuten na de opening, is gast nummer vijf geweest. De mannen hebben veel plezier achter hun kraam en er wordt veel gelachen. Er is een duidelijke rolverdeling ontstaan. Er staan twee bij het eten buiten, een loopt heen en weer naar binnen en een rekent met de gasten af. “Dit is eigenlijk alleen omdat er corona is, anders zou dit er nooit zijn”, zegt Struik. “Het is nu al een succes”, zegt Schiffers.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *