Johan Landwaart over de identiteitsverklaring: “Dit is gewoon onze visie”

Johan Landwaart over de identiteitsverklaring: “Dit is gewoon onze visie”

Volgens een spraakmakend onderzoek van het KRO-NCRV-onderzoeksbureau Pointer dat een aantal weken geleden naar buiten kwam, zijn er 164 gereformeerde scholen in Nederland die een identiteitsverklaring van ouders vragen voor de toelating. In deze verklaringen geeft men schriftelijk toe aan de waarden van het Christendom. Tussen deze scholen staat ook de Hilversumse basisschool Petrus Dathenus met 49 leerlingen afgelopen jaar. De verklaring van deze school hecht veel waarde aan het onderscheid tussen man en vrouw. 

Johan Landwaart, inhoudelijk verantwoordelijk voor het onderwijs op het Petrus Dathenus, vertelt zijn verhaal over de identiteitsverklaring:

“In de identiteitsbrief hebben wij gewoon heel duidelijk onze visie gegeven. Mensen vinden vaak dat dat afgeschaft moet worden, maar wij zien het als onze opvoedende plicht om kinderen de moraal en idealen van het Christendom bij te brengen. Ze moeten God kunnen vragen welk pad ze moeten nemen. Hoe zou een kind het vinden dat zich niet thuis voelt op een school? Wij accepteren alle kinderen, je moet altijd respect uitdragen, maar je moet wel naar de school kunnen waar je je eigen voelt. Een rooms-katholiek kind gaat naar een rooms-katholieke school, een reformatorisch kind naar een reformatorische school. Dan voelt z’n kind zich thuis.

Als je heel diep in onze statuten kijkt, is het belangrijkste element van ons onderwijs de Bijbel. Wij geloven in alles wat in de Bijbel staat, dus dat is de leidraad door ons leven, dat is de kern. Wij moeten ook proberen naar de Bijbel te leven.

In de Bijbel staat dat homoseksualiteit niet goedgekeurd wordt, en dat is wat de Here spreekt, want de Bijbel is zijn woord. We beginnen ook elke dag met de Bijbel. Toen God Adam schiep en daarna Eva uit zijn rib, had hij de keuze voor het goede ook geschapen en daarmee de keuze voor de homoseksualiteit. Zij moesten immers kiezen tussen het wel of niet eten van de appel van de boom van kennis van goed en kwaad. Ze hebben een waarschuwing gehad! Vroeger werden homoseksuelen gestenigd en wij staan in feite achter die visie, maar vroeger werd dat stenigen gedaan en we leven nu in een hele andere tijd. Stenigen doen we gelukkig niet meer – begrijp me goed, maar onder andere doordat mannen met mannen seks hadden, vernietigde God Sodom en Gomorra, volgens het verhaal.

De Heer gaf ons geboden, wij moeten ons houden aan die tien. Wij moeten proberen ook een voorbeeldfunctie te hebben in de wereld. Dit geloof moeten we natuurlijk niet vastleggen in de wet, maar het belangrijkste is dat het geloof uit je hart komt, dus dat ik echt met mensen te doen heb en dat ik graag wil dat jij ook volgens de Bijbel zou leven.

Wij zijn van nature ook tegen abortus, want we kunnen beter mensen helpen dan het kind uitmoorden. Dat kind leeft al in de moederschoot, en als dat kind onder omstandigheden weggehaald wordt, zijn wij daartegen. We vermoorden niet gelijk, we kijken hoe we kunnen helpen. Hoe kunnen we het voor de moeder dragelijk maken?

We moeten niet denken dat we beter zijn dan homo’s of lesbiennes, of alles en iedereen. Dat moeten we beslist niet denken, maar we hebben wel een duidelijke visie. Dus het zou niet zo zijn dat, als jij homoseksueel zou zijn, ik jou zou negeren – zeker niet! Het tegenovergestelde juist, want wij hebben een voorbeeldfunctie. Je moet mensen helpen en liefhebben. Laten we helpen. We moeten volgens die leidraad van de Bijbel leven en dat andere mensen vertellen, en dat kan op verschillende manieren. We zijn hiervan overtuigd dus dit proberen we die kinderen ook mee te geven.

Ik heb ook homoseksuelen in mijn omgeving, maar dan bid ik voor hen dat God hen ook accepteert. Het is een ding als je gelooft en je komt er toch achter dat je een andere geaardheid hebt. Je hebt daarvoor wel een aantal stichtingen die willen hen ook helpen en ondersteunen. Dat houdt je wel bezig, dat is een strijd. We proberen via het gebed tot ondersteuning te komen.

Bij wetenschappelijke theorieën kom je in een heel ander veld. Maar alle andere theorieën geven we natuurlijk ook mee. Wij leren de kinderen ook over de evolutietheorie, want dat wordt ook door veel mensen geloofd. Alle kinderen moeten van alle theorieën op de hoogte zijn, elke leer. God heeft hier al een wereld gecreëerd volgens de onze, en daar moeten we al goed doen. Voor de mensen én de wereld. Juist dat moet onze drijfveer zijn, de zoektocht naar het goede, niet alles ontleden.

Je moet vrij zijn om te kunnen kiezen welk pad je met een kind beloopt, dus de vrijheid van onderwijs is een belangrijk goed. Ook de overheid complimenteert ons met deze verklaring en vertelt ons dat onze boodschap op een goede manier uitgedragen wordt. We zijn een bijzondere school, maar we zijn niet wereldvreemd, wij doen geen dingen die niet mogen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *