Voor het eerst een zandtovenares in de Diependaalse Kerk

Voor het eerst een zandtovenares in de Diependaalse Kerk

Al jaar en dag organiseert de Diepenadaalse kerk een bijeenkomst, maar voor het eerst was die online dit jaar. Hij werd gepresenteerd door de zandtovenares Rosa de Vijver. Sinds de kerst van 2014 organiseert het huis van twee religieuze gemeenschappen, A Taste Of Christmas, een bijeenkomst met uiteenlopende activiteiten. In het begin was deze samenkomst een groot kerstdiner, waarna men dat aangepastte tot een kerstmarkt. Ook voor dit jaar stond dat op de planning, maar toen kwam corona. Voor het eerst waren de samenkomsten online, en met succes. In totaal kwamen er ruim 750 mensen online opdagen. Beide kerkgemeenschappen, Vitamine G en de Diependaalse Kerk, financieren het evenement.

Maurice de Jong is de kerkbewaarder namens de Diependaalse Kerk en organisator van het digitale evenement: “In 2014 begonnen we met A Taste Of Christmas om een leuke samenkomst te organiseren. Dat was toentertijd een kerstdiner waarbij de kerk helemaal vol stond met tafels om aan te eten. We geven normaal gesproken een driegangendiner en het was vooral heel gezellig, met voorstelinkjes en intermezzo’s.

Vanaf 2018 werd dat een kerstmarkt, ook heel gezellig, waarbij de hele kerk vol stond met kraampjes en mensen. En dat was dit jaar ook het plan maar toen corona kwam, moesten wij het roer omgooien. We, de vier leden van de commissie, wisten niet wat te doen en na een sessie van lang brainstormen kwam iemand met het idee het kerstverhaal te vertellen in deze vorm, het verhaal met ondersteuning van tekeningen in zand. Via internet kwamen we bij Rosa de Vijver, en we werden gelijk enthousiast.”

De Vijver (24): “Mijn vader was tekenaar en zijn hobby verschoof naar het tekenen met zand, dat fascineerde mij altijd. Toen producent die er graag een programma over wilde maken mijn vader aansprak, ging het balletje rollen en is het televisieprogramma Kerst met de Zandtovenaar ontstaan. Steeds meer organisaties en bedrijven vroegen hem als de zandtovenaar. Daarin vertellen we het kerstverhaal en ondersteunen we dat met afbeeldingen gemaakt in zand.

Ik was altijd al bezig met tekenen maar uiteindelijk ging ik naar de dansacademie. Toen ik achter de kracht van zand kwam heb ik me daarop gefocust. Uiteindelijk heb ik ook nog psychologie gestudeerd, maar dit is echt zó leuk.

Ik ben zelf Christen en ook heel blij dat ik het kerstverhaal op deze manier mag vertellen. Je komt niet alleen op hele bijzondere plekken, ik kwam in een jeugdinrichting en een gevangenis om het kerstverhaal te vertellen. De emotie die je daar meemaakt is ook heel bijzonder. Dit is een mooie manier van evangeliseren. En die beelden kunnen je ook op een andere manier raken, dan wanneer je alleen het verhaal hoort. Het is heel speciaal dat het voor sommige mensen iets kan overtuigen.”

Rianne ten Voorde, pastoor en voorganger namens Vitamine G. presenteert de show en zit hem voor. Ten Voorde: “Onze gemeenschap is best vrijblijvend en de G staat voor heel veel: God, geloof, goed, geluk, gezelligheid… We werden in 2014 een pioniersplek voor Protestantse gelovigen. Dat houdt in dat je gaat experimenteren met nieuwe vormen van het kerk-zijn. Je hebt inmiddels kerken die zich centreren rondom een kerktuin, maar ook mensen zoals wij. Wij begonnen met andere vormen van kerkdiensten. Onze bijeenkomsten zijn heel interactief met een preek en een verwerkingsopdracht. Het is anders dan de meest reguliere viering, want niet iedereen voelt zich thuis in de meest traditionele kerk. Wij werken ook samen met andere Rooms-Katholieke en Christelijk gereformeerde kerken.

In de interactiviteit wilden we ook graag mensen van buiten onze gemeenschap bereiken, dus toen organiseerden we een soort dinershow. Maar daarna wilden we iets anders proberen, dus kregen we die kerstmarkten. Corona maakte ons steeds creatiever dus we hebben ook vieringen buiten gevierd.

In die creativiteit riep iemand over een workshop met een zandprinses waarbij kinderen – en ouders natuurlijk – online mee konden doen. Mensen zijn enthousiast over het evenement en de aanmeldingen stromingen nog steeds binnen, we zijn al even bezig.

De middagshow is voornamelijk gevuld met kinderen en bij de avondshow zitten er meer volwassenen bij. Vanavond komt er nog een band spelen, met nogmaals het kerstverhaal en een kerstquiz met goodiebag die de kijkers vooraf hebben ontvangen. Daar zit onder andere een vragenformulier in voor vanavond. Als ze de vragen beantwoord hebben, kunnen ze ons die mailen, appen of zelfs per post toesturen.

De winnaar van de quiz krijgt een diner dat Vitamine G bij lokale ambachten en ondernemers heeft gekocht om hen te ondersteunen.

We konden technisch al heel wat hier in de kerk maar met een aantal kleine aanpassingen, is de show ook echt professioneel geworden. En toen het professioneel is gaan worden, ging ook het balletje rollen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *