Ben jij dit jaar ook een buurtengel?

Ben jij dit jaar ook een buurtengel?

Een engeltje gemaakt door Stichting Philadelphia Zorg (foto: Rachel de Moor)

De Oud-Katholieke parochie Sint Vitus en de Regenboogkerk in Hilversum hebben samen een actie bedacht om de buurtbewoners een warm hart toe te dragen. Bij onder andere hun eigen kerk en bij het ziekenhuis Tergooi Hilversum zijn vanaf 19 december grote “engelen” te vinden.

De twee kerken organiseren normaal gesproken elk jaar op 24 december een kerstnacht voor kinderen, maar nu moest het op zoek naar een alternatief. “Wij zochten een bindende factor, iets wat kon gaan lijken op de berenjacht van afgelopen maart. Toen gingen kinderen massaal de straat op om opzoek te gaan naar de beren. Wij zochten naar een mogelijkheid: ‘Wat kunnen wij doen dat inspireert en zorgt voor hoop en verbinding?’”, aldus parochielid van de Oud-Katholieke Sint Vituskerk, Rachel de Moor (45). De organisatie zocht naar een symbool voor hoop en verbinding, dat ook buiten de kerk een symboliek heeft. “De engel is voor veel mensen een mooi beeld van hoop, licht en liefde”, aldus De Moor.

Zo zijn er nu in heel Hilversum negen engelen te vinden. Bij de Oud-Katholieke Parochie van Sint Vitus, de Regenboogkerk en bij het Tergooi Ziekenhuis zijn grote engelen te vinden, van 1.80 meter hoog. De engel bij het ziekenhuis is verlicht en is in het midden leeg. De Moor vertelt: “Hier kunnen mensen dan vervolgens een boodschap opschrijven voor de ziekenhuismedewerkers maar ook voor de patiënten in het ziekenhuis.” Bij de engelen bij de kerken is een QR-code te vinden, als deze wordt gescand komt er een verhaaltje of een liedje te voor schijn.

Over de rest van het dorp zijn kleine engelen verspreid. Deze zijn in samenwerkingen met Stichting Philadelphia Zorg gemaakt. De kleinere engelen zijn te vinden bij een aantal verpleeghuizen en eentje bij de voedselbank. Zo staat er bijvoorbeeld een engel bij een verpleeghuis achter een raam, maar dan wel op een plek waar de bewoners zitten zodat er iets gebeurt voor de bewoners. “Hopelijk gaan kinderen dan kijken naar de engel en zwaaien ze dan vervolgens naar de bewoners. Hiermee hopen we op meer interactie met de bewoners, omdat zij vaak eenzaam zijn. We hopen door deze engelen op meer verbinding”, vertelt de Moor.

Bij alle engelen zijn brievenbussen te vinden, daar kunnen mensen een hoopvolle boodschap achterlaten. De kinderen kunnen hier dan ook tekeningen in de brievenbus doen. Zij kunnen dit bijvoorbeeld doen bij de verzorgingshuizen, om te laten zien dat ze aan de medewerkers en de bewoners denken in deze tijd. Bij de voedselbank kunnen mensen houdbaar eten achterlaten, wat de medewerkers van de voedselbank vervolgens weer verdelen over de voedselpakketten.

De organisatie hoopt op deze manier de zorgmedewerkers in de verpleeghuizen en de ziekenhuizen een hart onder de riem steken. Daarnaast probeert de kerken door middel van de achtergelaten kaarten ook te laten weten dat ze denken aan de bewoners en de patiënten.

Daarnaast roept de organisatie op om bij het optuigen van de kerstboom ook een engel voor het raam te plaatsen, als teken van hoop en verbinding. Door dat te doen steun je deze actie. “Wees zelf ook een engel”, dat is ook iets wat de organisatie aan de mensen vraagt om te doen. “Door bijvoorbeeld iemand op straat gedag te zeggen of om een kaartje naar iemand te sturen. Wees een engel voor iemand uit jouw omgeving of buurt”, aldus de Moor.

Vanaf 19 december tot en met zondag 3 januari kan iedereen zijn of haar boodschap achterlaten bij de engelen.

Eindredactie: Pien van de Ven

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *