Lichtjeswandeling in de Hilversumse Meent gaat door ondanks lockdown

Lichtjeswandeling in de Hilversumse Meent gaat door ondanks lockdown

Foto: Meentwerf

Net als voorgaande jaren is er op zaterdag 19 december weer de Lichtjeswandeling in de Hilversumse Meent. Ondanks de lockdown gaat deze activiteit door en dat is belangrijker dan voorheen, volgens Lot Vermeer, vertegenwoordiger bestuur Meentwerf.

“Nu door corona denk ik zeker dat de Lichtjeswandeling belangrijker is dan voorgaande jaren. Ik krijg zoveel reacties van mensen die super blij zijn dat het doorgaat. Daarom hebben we er ook een speurtocht aangekoppeld die je tot en met 9 januari kan lopen. Ik heb al heel veel kinderen gezien die daar heel blij mee zijn. Ook mensen die normaal geen speurtocht zouden doen zijn er blij mee, omdat je dan in ieder geval nog iets kan doen”, vertelt Vermeer.

De Lichtjeswandeling is tussen 16:00 uur en 19:30 uur. Iedereen kan hieraan meedoen zonder aanmelding. Behalve als je met een gids wilt lopen, moet je je aanmelden. Als je zelf van plan was om lichtjes op te hangen of al een lichtjesinstallatie in je tuin had, kon je dat laten weten aan de Meentwerf. “We hebben via Facebook gevraagd waar we perse langs moeten komen, zodat we dat op de route konden zetten. Vanuit daar hebben we allemaal adressen gekregen van mensen die extra hun best hebben gedaan op mooie verlichting”, vertelt Vermeer.

De buurtsportcoach heeft deze activiteit bedacht en deed de organisatie vorige jaren altijd zelf. Sinds dit jaar hebben andere partijen het overgenomen. “De buurtsportcoach had de wandeling bedacht om mensen in de donkere dagen naar buiten te krijgen. Er is natuurlijk veel eenzaamheid, vooral onder de ouderen. De buurtsportcoach organiseerde dit elk jaar altijd in haar eentje, maar dit jaar gaf ze aan dat ze het niet meer alleen wilde doen. Het werd te veel voor haar alleen en daarom is de organisatie overgenomen door drie partijen: Meentwerf, Wandelmeent en Kruisdam. Het is heel fijn dat de organisatie nu iets breder is, dus ik weet bijna zeker dat de buurtsportcoach gewoon volgend jaar weer meedoet”, zegt Vermeer.

De Lichtjeswandeling ging bijna niet door, maar door wat dingen aan te passen, kan het toch doorgaan. “De gemeente Hilversum had er een beetje moeite mee om het door te laten gaan, vanwege de lockdown. Dus wij zijn strikt gaan kijken hoe we het wel door konden laten gaan. Voor de laatste persconferentie hadden we nog muzikanten langs de route staan, maar dat hebben we eraf gehaald. Eerst mocht ons cultureel centrum nog open zijn, alleen de bar moest dicht. Je mocht dus wel gewoon naar binnen, maar dat kan nu niet. Daarom hebben we kraampjes voor buiten geregeld, want dat mag wel”, zegt Vermeer. Verder geven ze duidelijk aan dat je met maximaal 2 personen of alleen met je gezin mag lopen. Ook benadrukken ze om een mondkapje mee te nemen. Daarnaast hebben ze ook een koffie ‘to go’, soep ‘to go’ en chocomel ‘to go’.

“De verbintenis en hoe blij de mensen er van worden, vind ik het leukste aan de Lichtjeswandeling. Ik heb met drie anderen de route uitgezet en gelopen. Het is een hele verrassende wandeling en ik kwam op plekken in mijn eigen buurt waar ik eerder nog nooit geweest was. Mensen hebben echt hun best gedaan om hele leuke dingen te creëren. Het wordt echt een leuke verrassing”, vertelt Vermeer.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *