“Ondanks dat ik het al wist, kon ik wel janken voor de tv”

“Ondanks dat ik het al wist, kon ik wel janken voor de tv”

Op 14 december heeft het kabinet besloten een tweede lockdown in te voeren. Niet-essentiële winkels en bedrijven moeten dicht. Daar valt ook kapsalon Elegance in Hilversum onder. Eigenaresse Petra Buisman (52) die al 30 jaar de kapsalon runt, vertelt hoe het is om de deuren voor de tweede keer te moeten sluiten en de gevolgen daarvan. “Na de eerste lockdown dacht ik, ik ga never nooit meer met pensioen, dit is het liefste wat ik doe, knippen en kletsen”, aldus Buisman.

“Normaal ben ik op maandag dicht. Maar zaterdag kwamen er geruchten en ik kreeg al appjes van klanten in lichte paniek dat we waarschijnlijk dicht moesten. Toen begon het te kriebelen, ik had al wel het gevoel dat we misschien voor de kerst dicht moesten. Maar toen er echt geruchten rondgingen heb ik een paar vaste klanten gemaild waarvan ik zeker wist dat ze een van deze dagen een knipafspraak hadden. Maandag was ik om tien uur op werk en heb ik nog wat mensen die in de agenda stonden opgebeld. Ik heb gevraagd of mijn zusje een paar uurtjes kon helpen, uiteindelijk heb ik tot kwart over elf s ’avonds staan knippen aan een stuk door. Om 5 uur had ik pas tijd voor ontbijt en lunch. Mijn gevoel gaf goed aan dat ik maandag open moest en ik denk dat ik nog wel even door had kunnen gaan.”

Ik vind dat we veel eerder in een lockdown hadden gemoeten. Als ze de nieuwe regels die midden november werden ingevoerd strenger hadden gemaakt en alles gewoon drie weken dicht hadden gegooid. Dan hadden de restaurants misschien wel met kerst kunnen knallen, je kunt behoorlijk wat omzet inhalen. Ondanks dat ik maandag een topdag heb gedraaid worden de twee drukste twee weken van het jaar door mijn neus geboord. Zonder enige aankondiging, niks. Als ik het eerder wist had ik de andere weken gewoon in één week gepropt en 80 uur gedraaid, dan had het allemaal niet zo veel uitgemaakt. Dit gevoel is zo frustrerend, je bent zo machteloos. Dinsdag had ik echt een kater, toen ik s’avonds de persconferentie zat te kijken drong het tot me door dat we echt in een tweede lockdown gingen. Ondanks dat ik al wel wist dat het ging gebeuren, kon ik wel janken voor de tv. Dat is denk ik de ondernemer in je.”

 Ik sta wel iets negatiever in deze lockdown maar ik denk dat het niet al te veel gevolgen zal hebben. Ja, tuurlijk je mist een paar weken omzet en tuurlijk is je jaarlijkse winst minder. Maar ja, bij wie niet? Ik zal er niet failliet aan gaan. Op zich ben ik een financieel gezond bedrijf. Ik ben eigenaresse van het pand en heb een goede huurder boven. Dat scheelt heel veel. Wel ben ik een paar vaste klanten kwijtgeraakt die naar een thuiskapper zijn overgestapt. Na de eerste lockdown kreeg ik een paar telefoontjes dat het toch een stuk goedkoper is bij een thuiskapper, veel van hen weten ook niet hoe het zit met werk. Ik snap het wel, ik kan ook niet in hun portemonnee kijken. Het is niet anders, ik zit nu relaxed thuis en praat mezelf maar een beetje aan dat ik een lekkere lange kerstvakantie heb. Anders word je ook gek.”

 Het is niet één keer dit jaar door mijn hoofd gegaan om de boel te sluiten en wat anders te beginnen, ik vind het veel te leuk wat ik doe. Ik zei altijd dat ik op mijn 50ste met pensioen ga want wie wilt er door een oude muts geknipt worden? Naarmate ik richting de 50 ging, bedacht ik me dit word 55 en na de eerste lockdown dacht ik: ik ga never nooit meer met pensioen, dit is het liefste wat ik doe, knippen en kletsen! Nu zit ik de hele dag thuis. Ik kan gewoon niet meer de dingen doen die ik leuk vind. Het ergste dat ik mis, is het contact met de mensen. Ik heb de kapsalon al 30 jaar. En ook al klanten die ik 30 jaar knip, dat zijn al geen klanten meer maar gewoon vrienden. Ik heb dinsdag ook de hele dag aan de telefoon gehangen met de klanten mensen die het zo erg voor mij vonden en boden alvast aan om voor de volgende ronde te betalen. Je hebt meer dan klanten. Daarom is deze spontane aankondiging zo wrang.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *