Demonstraties Viruswaarheid Hilversum onrustig verlopen: Willem Engel opgepakt

Demonstraties Viruswaarheid Hilversum onrustig verlopen: Willem Engel opgepakt

Beeld: Floor Wijsma

Beeld: Floor Wijsma

Diverse demonstraties van actiegroep Viruswaarheid zijn zaterdag onrustig verlopen. Met busjes, auto’s en paarden rukte de gemeentelijke politie in grote getale uit om de demonstraties, die eerder verboden werden door burgemeester Pieter Broertjes (PvdA), in goede banen te leiden. Om 15:30 werd Willem Engel, zelfbenoemd leider van Viruswaarheid, opgepakt op de Groest. Ook zijn bijrijders, een onbekende man en vrouw, zijn gearresteerd.

Willem Engel maakte eerder op zijn instagrampagina bekend dat er gedemonstreerd zou worden bij Anna’s Berg, een recreatiegebied in Hilversum Oost. In gesprek met onze redactie meldde hij rond 11.00 vanochtend dat de demonstratie volgens hem ¨gewoon doorgaat.¨ Hij veranderde echter op het laatste moment de locatie naar het stadhuis, vermoedelijk om autoriteiten te ontlopen.

Gekleed in witte pakken stonden betogers in formatie voor het stadhuis, zonder het in acht nemen van de coronamaatregelen. Met muziek dreven zij de spot met de ernst van het coronavirus. Na enkele minuten arriveerde de politie per auto, waarop demonstranten snel vertrokken.

Foto: Gul Streutker

Engel tipte om 14.10 de redactie via Instagram dat de volgende locatie het Heksenweitje zou zijn, de heide in Hilversum Noord. Massaal poogde leden van Viruswaarheid het veld te betreden, maar tevergeefs. De politie weerhield tientallen demonstranten, een enkeling kwam in opstand. Met leuzen als ¨U pakt onze grondrechten af!¨ en ¨Doe toch dat mondkapje af!¨ gingen zij de discussie aan met agenten. Demonstranten verspreidde zich intussen over meerdere locaties in Hilversum.

Foto: Floor Wijsma

Rond 15.00 leek de storm te zijn gaan liggen, totdat de redactie opnieuw een bericht ontving van Engel, om 15.12. Om wat vragen te beantwoorden van journalisten van deze site, meldde hij zijn locatie. Hij was vlakbij het politiebureau, waar de ontmoeting plaats zou vinden. Momenten later reed de auto waarin de voorman zich bevond, met een opvallend Duits kenteken, over de Groest het centrum uit richting de Grote Kerk. Voor hij kon ontkomen, sloten meerdere politiewagens hem in. Engel werd met enige tegenstribbeling geboeid, waarna ook de chauffeur en een onbekende vrouw aangehouden werden. De arrestatie verliep moeizaam doordat het busje waarin de verdachten werden geladen begon te rijden toen de chauffeur slechts half was ingestapt.

Willem Engel wordt gearresteerd op de Groest. Beeld: Floor Wijsma

De laatste incidenten gebeurde op het stationsplein, en naast het spoor. Een man en een vrou

Beeld: Floor Wijsma

w weigerde te vertrekken en werden meegenomen door de politie. Een andere man die probeerde te vluchten werd ook staande gehouden. Rond 17.00 waren de meeste demonstranten weg of niet meer tot last, waardoor politieoptreden niet meer nodig was.

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Wat een prachtig vooringenomen stukje journalistiek Floor,echter zijn er velen onwaarheden te vinden in dit schrijven.AUB rectificatie is op zijn plaats neem ik aan,om verdere onwaarheden te voorkomen kun je uiteraard contact zoeken met de juiste personen om dit verhaal te nuanceren.gr GMF

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *