Brandweer gaat niet helpen bij Zonnehoeve

Brandweer gaat niet helpen bij Zonnehoeve

Het zorginstituut Hilverzorg vraagt niet expliciet om helpende brandweerlieden, in tegenstelling tot wat de NOS-site vermeldt. Het ouderenverzorgingscentrum Zonnehoeve, gelegen in het Hilversumse bos tussen Nieuw-Loosdrecht en Hilversum, heeft er niet op aangedrongen dat de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek een hulpverzoek neerlegt bij de lokale brandweer. Het centrum kampt met een enorme corona-uitbraak en dat heeft er mede voor gezorgd dat Pieter Broertjes (68), de voorzitter van de veiligheidsregio en tevens burgemeester van Hilversum, hulp heeft gevraagd bij defensie.

Broertjes vermoedde echter dat die hulp van de militairen te lang uitblijft, dus hij heeft hetzelfde hulpverzoek voor de komende twee weken bij de lokale brandweer en het Rode Kruis neergelegd, meldt de NOS. Het team dat de coronacirsis coördineert in Gooi en Vechtstreek dacht zelfs over helpende familieleden na, maar deze verzoeken zijn door het team ingetrokken.

Geke Umige spreekt namens de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek: “Het is een ingewikkeld verhaal, maar we stelden die hulpvraag wel aan defensie. GGZ heeft namens Vivium en Hilverzorg de hulp gevraagd, omdat het team indicaties had dat dat nodig zou zijn. Zo zouden de zorginstituten helpende militairen kunnen gebruiken. Maar omdat defensie al druk was in drie andere regio’s, heeft ze aangegeven niet te kunnen helpen. Daaruit voortvloeide de vraag of de brandweer en het Rode Kruis konden helpen.”

Geert Veenstra geeft namens de lokale brandweer aan dat begin deze week inderdaad een hulpvraag is gekomen van Pieter Broertjes: “Wij zijn gevraagd om te helpen, maar vanochtend werd dat verzoek al ingetrokken via een mail omdat er specifiek gezocht werd naar mensen met een medische achtergrond of expertise. Velen van ons hebben dat niet, dus dan kunnen wij ook niet helpen.”

“De deur van deze tehuizen staat nog steeds open voor helpende handen”, gaat Veenstra verder. “Alleen kunnen brandweermannen niet altijd helpen. En die hulpvraag komt niet direct uit de zorginstituten. Het zou kunnen dat Broertjes dat namens de instituten doet omdat het bij hem heet onder de voeten wordt en hij denkt dat hulp nodig gaat zijn. Voor nu is dat hulpverzoek deels ingetrokken, alleen hulp van medisch specialisten is nodig.”

Michiel Pot, woordvoerder namens de zorggroep Hilverzorg waar Zonnehoeve onder valt, zegt: “Die hulpvraag aan defensie en de brandweer komt in ieder geval niet bij ons vandaan, maar we hebben wel een zeer zorgelijke situatie met heel veel coronagevallen in de Zonnehoeve. Die vraag kwam echt van meneer Broertjes zelf en als het op de NOS-site staat dat wij die hebben geleverd, is dat gewoon niet waar. Wij kunnen natuurlijk wel een van de oorzaken zijn van deze vraag vanwege die zorgelijke situatie, maar hebben hem niet zelf gesteld.”

Defensie en brandweer helpen in andere regio’s in Nederland wel mee in de strijd tegen het coronavirus of in zorginstituten. Dit geldt onder andere voor regio’s in Groningen, Twente, Noord- en Oost-Gelderland, waardoor defensie niet in Hilversum konden helpen. In deze regio’s helpt defensie met verplaatsingen en verbouwingen of praktische en logistieke problemen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *