‘’Door deze demonstratie zit ik straks nog steeds in lockdown’’

‘’Door deze demonstratie zit ik straks nog steeds in lockdown’’

Foto: Gül Streutker

Wanneer het Marktplein in zicht is, klinkt de muziek al luid uit de boxen. Voor het podium, dat is gebouwd door de demonstranten, is er genoeg ruimte voor de bezoekers. De aanwezigen worden geacht om plaats te nemen in de cirkels die zijn getekend op de grond. De demonstratie tégen de lockdown is van start gegaan om 13:00u op zondagmiddag.

Een kwartier later staat het marktplein al aardig vol met demonstranten. Wat ook opvalt, is dat er aan de zijlijn veel mensen met mondkapjes staan. Deze mensen staan er niet omdat zij tégen de lockdown zijn maar omdat zij nieuwsgierig zijn naar wat er gaande is op het Marktplein. Sommige jongeren staan vol ongeloof te kijken. Eén daarvan is Maarten Blom (21, Hilversummer): ‘’Dankzij deze demonstratie is het logisch dat de lockdown zal worden verlengd. Ik vind het bijzonder dat burgemeester Pieter Broertjes toestemming heeft gegeven aan de organisatie. Ergens kan ik zijn besluit goed begrijpen, maar het blijft toch een beetje bijzonder. Voor de rest blijf ik op grote afstand staan van de menigte, ik wil niet dat mensen denken dat ik bij de demonstranten hoor. Deze zondagmiddag vul ik op door naar grappige gekkies te kijken.’’

Iemand die wél naar de demonstratie komt om de groep te supporten is Onno de Graaf (71, Hilversummer). Samen met zijn partner Marga (65, Hilversummer) is hij al vroegtijdig aanwezig. Wat opvallend is, is dat zij beiden een mondkapje dragen. ‘’Wij dragen dit mondkapje als respect naar de medemens. Wij zijn niet vóór de mondkapjes, maar als het moet omdat andere mensen het er moeilijk mee hebben, dan vinden wij het niet erg en dan zetten wij de mondkapjes op’’, zegt Marga.

‘’Ik ben zelf horecaondernemer geweest, als ik dat nu nog steeds zou zijn dan had ik allang in Den Haag gestaan om te demonstreren. Ik vind het vreemd dat de horeca en de horecavakbonden er op deze manier mee omgaan. De visie waar ik naar kijk is mijn eigen visie. Of die goed is dat weet ik niet, maar dat zal ik weten over vijf jaar als blijkt dat alles boven water komt. Geloven in Corona doe ik niet, dat komt niet door Willem Engel of wie dan ook’’, aldus Onno de Graaf.

Marga werkt in de zorg en laat zich niet vaccineren als het niet verplicht is. Als het wel verplicht gaat worden gaat ze goed nadenken over haar besluit. Haar partner, De Graaf, weet in ieder geval zeker dat hij zich niet zal laten inenten.

Sommige omstanders komen even buurten omdat zij puur nieuwsgierig zijn naar het evenement. ‘’Wij zijn hier gewoon om te kijken naar wat er gaat gebeuren, wat voor soort volk hier nou op afkomt en eigenlijk niet per se omdat wij het ermee eens zijn. Hoelang wij blijven weten wij nog niet, zolang het interessant blijft zullen wij hier zitten. Dat de demonstratie plaats mag vinden snappen wij wel want waar je ook voor demonstreert het recht om te demonstreren is er’’, zeggen Maxime Linker (22) en Femke Mulder (20).

Zojuist heeft de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, de demonstratie vroegtijdig beëindigd. Volgens De Gooi- en Eemlander ”heeft de organisatie Nederland in Opstand en de aanhangers zich volgens Broertjes niet aan de afspraken gehouden.”

Foto: Gül Streutker

Foto: Gül Streutker

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *