Start vaccineren huisartsen: “Sommige huisartsenpraktijken zijn gesloten omdat al hun personeel ziek is”

Start vaccineren huisartsen: “Sommige huisartsenpraktijken zijn gesloten omdat al hun personeel ziek is”

Foto: Pixabay

Deze week start het vaccineren van huisartsen tegen het coronavirus, dat werd maandagavond bekend gemaakt nadat er afspraken waren gemaakt tussen de landelijke vereniging van huisartsen en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er is in de afgelopen weken veel discussie gevoerd over het moment waarop huisartsen gevaccineerd kunnen worden. Doktersassistent Kimberly Schild (29) van Huisartsenpraktijk De Appel in Hilversum, legt uit, wat het inenten van huisartsen tegen het coronavirus momenteel zo urgent maakt.

Waarom is het belangrijk dat er nu wordt gestart met het inenten van huisartsen?

“Omdat zij bij de mensen thuis komen, zien zij veel mensen die kwetsbaar zijn. Ook zien zij, mensen met het coronavirus in de thuissituatie. Bijvoorbeeld mensen die net niet ziek genoeg zijn om naar het ziekenhuis te moeten maar wel hulp nodig hebben thuis. Huisartsen staan dan als eerste in contact met de patiënten. In de praktijk zelf komen ook een hoop kwetsbare mensen. Wij kunnen dan wat overbrengen aan kwetsbare patiënten. Er zijn huisartsen die zelfs hun praktijk hebben moeten sluiten omdat het hele personeelsbestand ziek is. Ook hier in de regio.”

Hoe groot is de vaccinatiebereidheid onder huisartsen?

“Zeker niet iedereen is voor vaccineren tegen het coronavirus. Wij blijven ook gewoon mensen naast ons werk. Vanuit de gezondheidszorg is er natuurlijk het advies dat wij ons moeten laten vaccineren, maar als mens heb je ook een eigen mening. Gelukkig hebben we een vrije keus en leven we niet in een land waar het je kan worden opgelegd je te laten vaccineren.”

Maakt u zich veel zorgen om de Britse coronamutatie?

“Volgens de berichtgeving biedt het vaccin voldoende bescherming tegen het virus. Maar zeker weten wij het eigenlijk ook niet. Nu we een daling zien in de coronacijfers in de regio gaat het wel weer redelijk, maar als de Britse variant doorzet, zijn we weer snel terug bij af.”

Gebeurt het vaccineren straks ook bij de huisartsenpraktijken zelf?

“Het had fijn geweest, als we daar al meer over hadden geweten. Helaas hebben wij daar tot op heden geen antwoord op gekregen. Wij hebben nog geen één vaccin binnen gekregen, wij hebben nog geen oproeplijsten en ik heb nog geen idee, wie en wanneer we met welk vaccin moeten gaan vaccineren.”

Hebben mensen nu meer begrip voor uw werk?

“Gedeeltelijk. Er is een groep mensen die bewust de huisarts mijdt, omdat ze bang zijn iets op te lopen. We hebben in de eerste golf gezien dat er een achterstand kwam in de gezondheidszorg. Dat mensen minder snel werden doorverwezen en dat er later diagnoses werden gesteld omdat mensen niet naar de huisarts durfden te gaan. Dat is nu wel eigenlijk weer als vanouds. Onze spreekuren draaien weer zoals voor de pandemie. Ook is er een groep mensen geweest die expres de huisarts heeft vermeden. Zij gaven aan hun klachten niet zo noemenswaardig te vinden en dus wel even te wachten omdat wij het nu toch druk zat hebben. Daar zijn wij alleen maar blij mee want we hebben het zeker druk zat.”

Bent u trotser op uw werk geworden door de pandemie?

“Tuurlijk, als huisartsenpraktijk zijn we de poortwachter van de zorg. Alle zorg start met een telefoontje naar de huisartsenpraktijk. Maar ik vind wel dat er soms te weinig waardering is. Er gaat heel veel waardering uit naar verpleegkundigen. Dat is natuurlijk ook goed, want zij doen fantastisch werk, maar ik vind dat er ook wat meer aandacht mag zijn voor de huisartsen die juist in deze crisis net zo op de voorgrond staan als de verpleegkundigen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *