Hilversums krijgt “snackvrije zones” rondom middelbare scholen

Hilversums krijgt “snackvrije zones” rondom middelbare scholen

De snackkar op de foto is geen bestaande snackkar in Hilversum (Foto: amsfrank is licensed under CC BY-SA 2.0 )

Vanaf 26 januari zullen er rondom Hilversumse scholen zogenoemde “snackvrije zones” komen. Deze zones zullen in een straal van 250 meter rondom de scholen met een gezonde schoolkantine komen te liggen.

De “snackvrije zone” is een genomen maatregel door de gemeente om op die manier scholen met een gezonde schoolkantine te ondersteunen. Deze maatregel houdt in dat, in een zone van 250 meter, rondom deze scholen geen etenswaren verkocht mogen worden op werkdagen van 11:00 tot 17:00 uur. Annette Wolthers (50), wethouder van onderwijs, vertelt waarom de gemeente deze beslissing heeft genomen: “De “snackvrije zones” zijn belangrijk omdat er landelijk en lokaal veel aandacht is voor de leefstijl van jongeren en uit alles blijkt dat gezond eten ook zorgt voor gezonde jongeren. Wij kregen al een lange tijd het verzoek van scholen en ouders om iets te doen aan de snackkarren die zich rondom de scholen bevonden. Het is natuurlijk ook gek dat een school heel hard werkt om een gezond aanbod in de kantine te creëren en dat wij, als gemeente, het dan toestaan dat er vlak buiten de schoolpoorten een snackkar staat.”

Alleen voor scholen met een gezonde schoolkantine geldt deze maatregel. “Voor scholen die niet beschikken over een gezonde schoolkantine, geldt deze maatregel niet. Het is natuurlijk oneerlijk tegenover de ondernemers om ze te verbieden iets te verkopen vlak buiten de schoolpoorten, wat binnen de schoolpoorten wel gewoon verkocht mag worden”, legt Wolthers uit.

Onder de scholen met een gezonde schoolkantine behoort onder ander het Hilfertsheem College, Magda van Asselt (40) heeft twee dochters op deze school zitten en is een voorstander van het besluit: “Ik word heel blij van de “snackvrije zones”, want er wordt door veel kinderen vaak gesnoept en ongezond gegeten. Ik denk daarom dat deze maatregel belangrijk is, ook in verband met overgewicht wat je vaak ziet bij kinderen. Deze maatregel zorgt ervoor dat de verleiding verleiding van ongezond eten er niet komt, dat scheelt natuurlijk al een heleboel. Mijn dochters staan hier hetzelfde in als ikzelf. Zij zijn daarom ook, net als ik, een voorstander van deze maatregel.”

De maatregel komt niet zomaar uit de lucht vallen. Al bij het opstellen van het coalitieakkoord van 2018 werd er aangekondigd dat dit één van de punten werd waar de gemeente mee aan de slag zou gaan.

Eindredactie: Sarah El Aty

De scholen waar deze maatregel gaat gelden zijn:

A. Roland Holst College
Hilfertsheem College
Mozarthof
Comenius College
De Savornin Lohmanschool
Gooise Praktijkschool
Groot Goylant
ROC van Amsterdam

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *