Haken voor eenzame ouderen in zorginstellingen

Haken voor eenzame ouderen in zorginstellingen

Foto: Wendy Mak

De Hilversumse wandelaar is ze wellicht al eens tegengekomen, op de hei of in het bos. De gehaakte vergeet-mij-nietjes met een boodschap eraan en dat is allemaal te danken aan het Bloemenvrouwtje. Dankzij haar hebben tientallen ouderen in verzorgingshuizen een lief kaartje ontvangen en er zullen nog velen volgen.

Wendy Mak (47), het bloemenvrouwtje, is afgelopen maart begonnen met het haken van de bloemen. Het begon eerst voor haar vader, hij was dementerende en mocht vanwege het coronavirus geen bezoek meer ontvangen. Haar vader hechte veel waarde aan de geplande bezoekjes en zag het echt als een ritueel. Dat bracht Wendy op het idee om de gehaakte bloemen rond te hangen mét een boodschap erop. Het is de bedoeling dat de mensen die het bloemetje vinden worden opgefleurd en dat gevoel dan willen delen met anderen.

‘’Op het briefje dat ik eraan hang staat een kleine boodschap: als dit je dag heeft opgefleurd zou je dan dat fijne gevoel willen doorgeven aan een ander? Als mensen dat fijne gevoel willen doorgeven kunnen zij mij een berichtje sturen. Mijn gegevens staan op het kaartje, en als mensen dan contact met mij opnemen stel ik ze de vraag of ze een kaartje willen sturen aan iemand. In eerste instantie was dat mijn vader, hij is komen te overlijden in april en heeft niet heel lang kunnen genieten van Het Bloemenvrouwtje, maar inmiddels zijn er ook een heleboel andere mensen die post krijgen via ons. Tijdens de eerste lockdown kon iedereen wel een glimlach gebruiken en daardoor ontstond er een kettingreactie. Met een goed gevoel hing ik een bloemetje op voor de spontane vinder en dat de vinder het dan weer doorgeeft. Dat zorgt toch voor een bepaalde verbinding met mensen in een periode waarin contact maken zo ontzettend ingewikkeld is’’, zegt Mak, Het Bloemenvrouwtje.

‘’Het is begonnen in Utrecht, inmiddels zijn er zeventig haaksters actief. En inmiddels dus ook in Hilversum. Iedereen die meewerkt aan dit project heeft zijn eigen reden om hieraan mee te willen doen. De een doet het omdat zij ook iemand kennen die alleen is en in een verzorgingstehuis woont, en de ander heeft een chronische ziekte en komt al een jaar niet meer buiten maar kan wél haken en op die manier een steentje bijdraagt. Mijn gedachte was echt om te verbinden met de mensen die in een zorginstelling wonen. Ik had het echt te doen met die groep mensen en heb mij daarom op eenzame ouderen in zorginstellingen gericht’’, aldus Mak.

Mak heeft een lijst met adressen waar kaartjes naar gestuurd kunnen worden, maar er gelden wel twee regels. ‘’De kaartjes mogen echt alleen naar ouderen in een zorginstelling, met het oog op veiligheid en privacy. En verder moet ik toestemming krijgen van degene van wie het adres is, of een familielid daarvan, dat ik het adres mag doorgeven aan anderen’’, vertelt Mak. Geïnteresseerden kunnen adressen ook bij haar doorgeven.

Ken of ben jij iemand die een kaartje wil ontvangen? Of wil jij bijdragen aan dit project, door te haken of wol te doneren? Stuur dan een mailtje naar: bloemenvrouwtje2020@gmail.com.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *