Het milieu een handje helpen met zelfgemaakt wasmiddel

Het milieu een handje helpen met zelfgemaakt wasmiddel

Foto: Xandra Smit

De Hilversumse Xandra Smit (59) maakt zelf wasmiddel. Dit is gratis bij haar op te halen, maar je kan ook een klein bedrag ervoor neerleggen. Dat bedrag wordt gedoneerd. “Mijn grootste motief is dat het milieuvriendelijk is en ik vind het heel leuk om te doen”, aldus Smit.

Smit maakt al ruim een paar maanden zelf wasmiddel, maar sinds drie weken maakt ze het ook voor andere mensen. “Ik ben mijn leven lang al milieubewust door mijn moeder vooral. Dus ik gebruikte al jaren ecologisch wasmiddel, maar de ene maakt niet schoon en de ander rook nergens naar. Uiteindelijk had ik een goede gevonden en daar betaalde ik wel negen euro voor! Die was dan wel goed, maar ineens was deze uit het assortiment gehaald. Toen was de maat vol en ben ik gaan kijken wat ik zelf kan doen”, vertelt Smit.

Zo heeft Smit een recept gevonden dat zij fijn vond en ging ze het uitproberen. “Het vergt wat oefening. Aan het begin gebruikte ik te weinig olie of had ik niet goed geroerd en dan krijg je geen goed resultaat. Ik gebruik de ouderwetse Sunlight Zeep, omdat die minder residu achterlaat in je wasmachine en je afvoer. Ik vond het recept wat ik gevonden had heel fijn, maar ik wilde ook graag weten wat anderen ervan vonden. Daarom ben ik het wasmiddel aan vrienden en familie gaan geven en zij vonden het allemaal een fijn wasmiddel”, zegt Smit.

Aangezien vrienden en familie het wasmiddel fijn vonden, was ze vastberaden dat meer mensen dit zouden moeten gebruiken. “Zoveel plastic wasmiddelflessen worden weggegooid en dat is zo slecht voor het milieu. Naast dat dit wasmiddel milieuvriendelijk is, is het ook zeer geschikt voor andere doeleinden. Je kan het als handzeep gebruiken en zelfs je vloer en aanrecht ermee schoonmaken! Daarbij ruikt het ook heerlijk. Eigenlijk vind ik dat iedereen dit product zou moeten gebruiken”, vertelt Smit. Ze doet het wasmiddel in glazen flessen, maar als je liever je eigen fles wilt laten vullen, vindt zij dat ook goed. “Als je dan toch zo’n plastic fles hebt, kan je die maar beter nog een tweede keer gebruiken”, zegt Smit.

Ze is nog maar net begonnen, dus nog niet veel mensen weten ervan. Door een bericht op Facebook van wijkcentrum Lopes Dias is het echter wel drukker geworden voor haar. “Ik had al wat mensen uit mijn straat geënthousiasmeerd hierover en die betalen twee euro per fles. Dat geld gaat naar stichting Wakker Dier. Ik vind dat een heel belangrijke stichting. Die bio-industrie is gewoon walgelijk en daar moet wat aan gebeuren. Verder zijn er wel meer geïnteresseerden en ben ik al de hele week druk met flessen vullen. Ik heb de afgelopen week elke dag al zes flessen gemaakt”, aldus Smit.

Smit is heel blij met het product en ziet zichzelf voorlopig nog wel doorgaan met het maken ervan. “Mijn grootste motief is dat het milieuvriendelijk is en ik vind het heel leuk om te doen. Ook als maar een paar mensen dit wasmiddel gebruiken, worden er alweer minder plastic flessen weggegooid en daar ben ik al heel blij mee”, aldus Smit.

Voor wie een fles wilt laten vullen: Xandra Smit is te bereiken via Facebook of wijkcentrum Lopes Dias.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *