“Voorbereidingen van de landelijke verkiezingen vraagt dit jaar meer werk”

“Voorbereidingen van de landelijke verkiezingen vraagt dit jaar meer werk”

Foto: Stemmen op stembiljet met rood potlood (Creative Commons)

De landelijke verkiezingen zijn van start gegaan. Alle gemeentes in heel Nederland bereiden zich voor op het stemmen. In dit interview zal verkiezingsorganisator Ron van Roon van de gemeente Hilversum vertellen hoe de gemeente de voorbereidingen treft voor de aankomende verkiezingen.

Hoe gaat het met de voorbereidingen voor de aankomende verkiezingen binnen de gemeente Hilversum?
“De voorbereidingen gaan bij elke verkiezingen hetzelfde. Alleen verloopt het dit jaar een beetje rommelig en bijna chaotisch omdat wij alle coronamaatregelen moeten raadplegen. Het is bovendien een ongeschreven regel, ook in de wetgeving, dat je de laatste drie maanden voor de verkiezingen geen aanpassing meer mag doen in de voorbereiding. In deze tijd is dat echter niet mogelijk, we moeten nu veel flexibeler zijn. Eén van de dingen waar wij als organisatie tegenaan lopen is de avondklok. Dit betekent dat wij voor alle stembureauleden en stemmentellers, binnen heel Hilversum, een verklaring moeten regelen dat zij na negen uur ‘s avonds nog naar buiten mogen. We spreken dan over honderden verklaringen die wij dan nog op het laatste moment moeten maken. De voorbereidingen van de landelijke verkiezingen vraagt dit jaar meer werk.”

Hoe maken jullie de stembureaus deze verkiezingen extra coronaproof voor de stemmers, stembureauleden en uiteindelijk de tellers?
“Het stemmen wordt zoals elk jaar met een rood potlood ingevuld. Nu gaan wij als gemeente niet duizenden potloden bestellen want dat is totaal niet duurzaam. Zo hebben wij gekozen voor een duurzame oplossing. De stemmers kunnen namelijk het rode potlood in een bakje leggen, en daar doen wij vervolgens een UV-lamp overheen. Die UV-straling doodt dan het virus en andere bacteriën. Op die manier kan het rode potlood weer worden hergebruikt voor de volgende stemmer. Stemmers mogen echter ook altijd hun eigen rode potlood meenemen. Daarnaast hebben de stembureauleden een spatscherm en dragen alle leden en tellers een mondkapje en handschoentjes. Ook wordt er gevraagd of de stemmers zijn of haar handen wil ontsmetten met desinfectiemiddel. En wordt de 1.5 meter afstand strikt gehandhaafd. ”

Hoe zorgen jullie ervoor dat er straks op 17 maart niet te veel mensen tegelijkertijd komen stemmen?
“Het wordt lastig om dat te handhaven. Burgers mogen natuurlijk zelf kiezen wanneer ze hun stem uitbrengen, er zijn bijvoorbeeld geen tijdsloten waarin men kan stemmen. Zo wordt het aantal stemmers deze verkiezingen al verspreid over het aantal dagen. Kwetsbaren en ouderen mogen twee dagen eerder stemmen, namelijk op 15 en 16 maart. Ook kunnen alle 70+ers dit jaar hun stem uitbrengen per post. En mag je dit jaar meer volmachten aannemen, het is namelijk uitgebreid van twee stemmen naar drie stemmen machtigen. Verder zijn er vijf stembureauleden aanwezig waarvan er één gastvrouw of -heer is. Hij of zij zorgt ervoor dat het logistiek blijft lopen en dat je niet te veel mensen in het stemlokaal krijgt, dus maximaal drie mensen per keer. Stemmers moeten dus buiten het lokaal wachten totdat ze toegelaten worden door de gastvrouw of -heer.”

Hebben jullie veel reacties gekregen van burgers die zich aanmelden als stembureaulid of als teller?
“Er is een landelijke campagne geweest, daardoor hebben wij extra aanmeldingen gekregen. Wij hadden daarvoor al een aantal stembureauleden. Het enige probleem wat wij zijn tegengekomen is dat aanmelders toch op het laatste moment afzeggen. Zij vinden het toch een te angstig idee om in deze coronatijd een hele dag op het stembureau te zitten. Tot nu toe hebben wij nieuwe mensen kunnen vinden die bereid zijn om plaats te nemen op het stembureau.”

Op de website van gemeente Hilversum staat vermeld dat jongeren die voor het eerst mogen stemmen een beloning krijgen. Waarom wordt dit door de gemeente Hilversum gestimuleerd?
“Wij vinden het belangrijk dat iedereen zijn stem uitbrengt en vooral omdat wij denken dat wij een aantal stemmen gaan missen van de ouderen. Daarom vinden wij het als gemeente belangrijk dat jongeren hun stem gaan uitbrengen en dat daar meer aandacht aan besteed mag worden. Zo zegt de burgemeester dat het stemmen een feestje is voor de democratie. Jongeren die voor het eerst mogen stemmen ontvangen daarom een geluidsboxje, die kunnen ze dan ophalen bij het Comenius College.”

Bent u zelf straks ook op het stembureau te vinden als stembureaulid?
“Nee dat helaas niet, want ik ben zelf bij de organisatie betrokken. Wij gaan wel bij alle stembureaus langs binnen de gemeente Hilversum. Daar checken wij of alles volgens de afgesproken normen gebeurt en of de stembureauleden nog zaken hebben waarin wij kunnen ondersteunen. Zo zijn wij aanwezig voorafgaand aan het stemmen en na afloop als alle stemmen zijn geteld. Als wij alle uitslagen van de diverse stembureaus binnen hebben, dan kunnen wij deze gaan verwerken voor de totaal tellingen van de gemeente Hilversum. En ik kan je vertellen dat dit tot diep in de nacht kan uitlopen. Wij zijn zeker tot drie uur ‘s nachts bezig, als het allemaal meezit.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *