Gooisch Klimaatalarm op het Marktplein

Gooisch Klimaatalarm op het Marktplein

Foto: Jayson Visser

Op tientallen plaatsen in Nederland werd zondag 14 maart alarm geslagen voor de huidige klimaatcrisis. Eveneens op het Marktplein in Hilversum kwamen tientallen demonstranten bijeen voor het Klimaatalarm. Jong en oud hielden zeventien minuten stilte, wat vervolgens werd overklast door een kolk van geluid.  

Een kleine honderd man verzamelt zich rond 14:15 op het Markplein in Hilversum. GroenLinks is met veel mensen vertegenwoordigd, goed te zien aan de felgroene jassen. Mensen van de organisatie zijn te herkennen aan de oranje hesjes. Het decor wordt inmiddels klaargemaakt voor de verschillende sprekers. Ondertussen krijgen de demonstranten het programma van de dag door een mevrouw met een opvallende hoed. De demonstranten krijgen, voor de onderlinge 1,5 meter afstand, elk een eigen cirkel toegewezen.

De eerste spreker is Aernoud Olde, organisator van het Gooisch Klimaatalarm. Hij neemt samen met de demonstranten het programma door. Zichtbaar tevreden geeft hij het stokje over aan Michiel Faber, gestoken in een echte kakkersoutfit. Na een tijdje afwezigheid in Hilversum, is hij nu weer terug. Vandaar zijn leus: “Ook kakkers houden van de aarde”. Vervolgens zweept hij de demonstranten op om in de gure weersomstandigheden een beetje warm te worden. Op het ritme wisselen beweging en geklap elkaar af. Rondom de demonstratieplek is het overigens rustig, waar bij Mout enkele agenten de boel in de gaten houden. Een groepje jongeren kijkt nieuwsgierig naar de gebeurtenis en schreeuwt: “Pieter! Pieter! Pieter!” (verwijzend naar burgermeester Pieter Broertjes).

Om exact 14:43 begint de zeventien minuten stilte. Dit is het gebaar wat verwijst naar de verkiezingen van 17 maart. Niet iedereen lijkt de stilte door te hebben. Veel mensen beginnen juist te praten, wat frustrerende reacties oproept bij de overige zwijgende demonstranten. Bovendien zijn de voorbijrijdende auto’s en scooters tijdens de stilte goed te horen. Ook niet helemaal wat de demonstranten willen horen. Als het einde van de stilte nadert, maken de demonstranten zich klaar voor dik vijf minuten lawaai. Een man gaat alvast zitten in de geparkeerde Tesla op het plein.

Wanneer de klok 15:00 slaat, krijgen de demonstranten het teken om zo veel mogelijk geluid te produceren. Het is een oorverdovend hard lawaai, waarbij verschillende elementen te zien en te horen zijn. Zo toetert de man hard in zijn Tesla, slaat Michiel Faber met een stok op een kliko en blaft een hond door het lawaai vrolijk mee. Buurtbewoners die rond het Marktplein wonen, kijken aandachtig en nieuwsgierig naar de actie. Na minutenlang geluid, volgt er een applaus voor de inzet. Aernoud Olde sluit de middag af. Vervolgens vraagt hij de deelnemers om nog even mee te helpen bij het opruimen. Het is tenslotte voor het klimaat.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *