“Ik ben niet tevreden met hoe het CBR nu wordt geleid”

“Ik ben niet tevreden met hoe het CBR nu wordt geleid”

Theorie-examens bij het CBR zijn weer uitgesteld. Tot en met 20 april gaan deze examens niet door. De praktijkexamens mogen sinds 3 maart wel weer doorgaan, maar zonder een geldig theoriecertificaat kan je geen praktijk doen. Marianne Schiele, eigenaresse van Marianne Rijschool in Hilversum, vertelt over de gevolgen voor haar leerlingen en rijschool. “Ik snap er echt hélemaal niks van”.

“Ik heb altijd al een wachtlijst gehad, omdat ik een goede rijschool heb, maar nu is hij extreem lang geworden. Als je je theorie-examen niet hebt, kun je namelijk geen praktijkexamen doen, waardoor leerlingen dus lang blijven hangen. Het slagingspercentage van de theorie-examens is op dit moment iets meer dan 33 procent. De wachttijd is belachelijk lang nu. Je moet het hele land door om je theorie-examen ergens te kunnen doen. Op dit moment gaan de theorie-examens niet door tot en met 20 april en ik snap daar echt helemaal niks van. Het is zó coronaproef. De leerlingen worden namelijk ontvangen door een gastheer, ze wachten op anderhalve meter afstand en ze krijgen een eigen computer. Daartussen zitten zelfs schermen. Het is absurd dat ze het niet door laten gaan, want de wachtrij loopt steeds meer op. Hierdoor kan ik geen praktijkexamens inplannen, omdat sommige hun theorie niet hebben. Alles stapelt zich dus op en het is bijna niet meer te doen.”

“Gelukkig haken de leerlingen niet af, wel zuchten ze even heel diep. We zijn wel wat gewend door de corona, maar dit slaat echt helemaal negens op. Ik ben niet tevreden met hoe het CBR nu wordt geleid. Sowieso moeten de theorie-examens aangepast worden, vind ik. Er zijn gewoon te veel valkuilen, maar dat is weer een ander probleem.”

“De oplossing, in mijn ogen, zou zijn dat ze alle examens nu door zouden laten gaan. Ze kunnen gewoon die computers en toetsenborden schoonmaken na elke leerling of eventueel mensen verplichten om handschoenen te dragen. Thuis de theorie laten maken zou ik dan weer niet doen, want dan gaat er te veel gefraudeerd worden. Er wordt al zo veel gefraudeerd namelijk bij de theorie-examens, dus dat is niet te overzien als het thuis gemaakt zou worden.”

“Op mijn bedrijf heeft het niet heel veel effect op dit moment, want ik ben nu toch wel aan het werk. Alleen is het heel vervelend om tegen mensen te zeggen dat ze op de wachtlijst staan. Er zijn in de lockdown 240 rijscholen gestopt, maar er zijn daarvoor in de plaats weer 300 bijgekomen. Dit zijn dan mensen die hun baan hebben verloren door deze pandemie en ook vaak niet goed zijn als rijinstructeur. De mensen die snel willen lessen gaan dan niet bij mij op de wachtlijst blijven staan, maar gaan ergens anders heen. Dan komen ze erachter dat die instructeurs helemaal niet goed zijn en gaan ze op zoek naar een goede rijschool. Dan komen ze bij mij uit en wordt die wachtlijst bij mij dus nog groter. Ik heb daar eigenlijk geen ruimte voor. Het is gewoon even wachten en doorzetten, maar de druk is wel groot voor ons als goede rijinstructeurs.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *